trik ako vycistit mikrovlnku citronom_priprava citronovej stavy
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Ako z citróna vytlačíš viac šťavy? Väčšina ľudí netuší, ako sa majú správne žmýkať

Citróny patria medzi obľúbené druhy ovocia a to obzvlášť počas zimných mesiacov, kedy si ich zvykneme vytlačiť do čaju. Mimochodom, vedel si, že z citrusových plodov, citrón nemá najviac vitamínu C a to aj napriek tomu, že je najviac kyslí? Kyslosť citusov, hoci si to mnohí myslia, nehovorí o množstve vitamínu C v plode. Najviac vitamínu C nájdeš v pomarančoch. Neodbočujme ale ďaleko od témy.

Ako z citrónu dostať maximum šťavy?

Možno sa ti už stalo, že si v obchode kúpil citróny a tie boli tvrdé, no aj napriek tomu si ich pridal do košíka. Prípadne, ako si ich rozrezal, tak vyzerali vyschnuto. Vo výsledku si z nich vyžmýkal oveľa menej šťavy, ako by si mohol.

citron_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Čo ak by sme ti povedali, že existuje niekoľko trikov, ako môžeš z citrónu dostať viac šťavy? Poďme sa na ne nižšie pozrieť.

Zohrej citrón v mikrovlnke

Prvý trik, ako môžeš dostať z citrónu viac šťavy, je, že ho zohreješ (ešte neprekrojený) mikrovlnke. Samozrejme, nenechaj ho tam dve či tri minúty, bohato postačí 15 až 30 sekúnd. Tento trik funguje na princípe, že teplo rozbije membrány v dužine citróna, čo uvoľní šťavu, a tým umožní vytlačiť väčšie množstvo.

citron mikrovlnka trik ako vytlacit viac stavy
Zdroj: Vedelisteze.sk

Namoč citrón do teplej vody

Keď si robíš čaj, tak možno ti zostala teplá voda navyše. Nemusíš ju vyliať, ale môžeš použiť jej energiu. Tento trik funguje podobne ako ten s mikrovlnkou. Teplá voda preniká do vonkajšej šupky citróna a zahrieva jeho dužinu, čím sa bunkové steny uvoľňujú a stávajú sa poddajnejšie.

vracia voda_3
Zdroj: Vedelisteze.sk

Citrón ale nedávaj do vriacej vody, ale do vody, ktorej teplota je okolo 40 až 50 °C stupňov. Takto vložený citrón v teplej vode nechaj po dobu troch až päť minút, kým sa nezmäkčí šupka. Následne môžeš citrón vytlačiť.

citron trik s teplou vodou
Zdroj: Vedelisteze.sk

Citrón predtým, ako ho vytlačíš, povaľkaj

Ďalším trikom, ktorý možno poznáš, je, že ho predtým ešte povaľkáš. Paradoxne, tento trik je najrozšírenejší, no zo spomenutých trikov, je najmenej účinný. Funguje na tom princípe, že narušíš štruktúru dužiny a tým pádom z nej vytlačíš viac šťavy. Ak by si túto fintu chcel vyšperkovať do dokonalosti, tak citrón potom, ako ho povaľkáš, tak ho ešte zohrej v mikrovlnke.

valkanie citronu aby uvolnil stavu_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Citrón narež pozdĺž

Aj to, akým spôsobom rozrežeš citrón, môže ovplyvniť, koľko šťavy z neho dostaneš. Keď citrón rozrežeš pozdĺžne, teda od chvosta k vrcholu, tak odkryješ väčšiu plochu dužiny. Vďaka tejto jednoduchej finte vytlačíš z citrónu viac šťavy. Alternatívne môžeš citrón nakrájať aj na mesiačky a tie môžeš jeden po druhom vytláčať. Funguje to na rovnakom princípe.

Poznáš aj ty nejaké ďalšie finty a triky, ako môžeš dostať c citrónu viac šťavy? Daj nám ich vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.