banan_ako osupat opicia metoda
Jednohubky, Zaujímavosti, Zvieratá

Banány si doteraz asi šúpal presne opačne, ako sa majú správne šúpať. Toto je „opičia technika“, ako sa majú správne šúpať

Banány patria medzi jeden z najobľúbenejších druhov ovocia. A hoci ide o tropické ovocie, tak dostupné je prakticky všade na svete.

Dnes je najviac predávanou odrodou banán Cavendish. Zaujímavosťou je, že o niekoľko rokov (možno desiatky), budeme pravdepodobne konzumovať už úplne inú odrodu ako je tomu dnes. Dôvodom je, že až 80 % celosvetovej produkcie banánov určených na export je potenciálne ohrozenou chorobou Panama disease známej ako Tropical Race 4 (TR4), pričom na toto ochorenie neexistuje liek. Je to plesňová infekcia spôsobená hubou Fusarium oxysporum. Vedci preto pracujú na nových odrodách banánov, ktoré by neboli náchylné na toto ochorenie.

Ďalšou zaužívaným mýtom je, že opice milujú banány. Vedz, že tomu tak nie je, hoci si bezpochyby videl stovky fotografií, ako opice konzumujú banány. Väčšina opíc žijúca v divokej prírode nepríde do kontaktu s banánom s výnimkou oblastí, kde ich ľudia fyzicky pestujú v ich blízkosti. Ak by narazili na divoké banány, tak by nešlo o ich preferovanú stravu. Divoké banány obsahujú veľké, tvrdé semienka a nie sú také sladké ako šľachtené odrody pestované na komerčné účely.

No aj napriek tomu, že divoké opice nie sú milovníkmi banánov, tak nás vedia čo to naučiť o tom, ako sa majú správne konzumovať. Aby sme boli presní, ako sa majú ošúpať.

Ako sa má banán správne ošúpať

Aj napriek tomu, že opice nie sú najväčší jedáci banánov, majú o niečo lepšiu techniku, než my, ako ošúpať banán.

Pravdepodobne aj ty po tom, ako chytíš banán do ruky, tak ho schmatneš za stopku (ten tvrdý špicatý kúsok vyčnievajúci z jedného konca), ktorý zlomíš a lúpeš jednu šupu za druhou, aby si sa dostal k banánu. Vedz, že ak takto lúpeš banán, tak to robíš zle. Táto technika čelí kritike kvôli ťažkostiam pri lámaní stonky a skutočnosti, že často to vedie o rozmačkaniu samotného banánu, s čím sa už určite stretol. Neraz sa ti rozmačkaný banán následne dostane aj na prsty rúk.

„Opičia technika“ je tou správnou, ako šúpať banán

Opice sme nespomínali len tak, ale kvôli technike, ako šúpu banány. Opice stopku banánu držia ako rukoväť, za ktorý ho pevne držia. Naopak, druhý koniec banánu, takzvaný „vrchol“, je bod, od ktorého treba šúpať banán. Vrchnú časť banánu totiž môžeš poľahky odtrhnúť, ak je banán zrelý a potom môžeš poľahky odstrániť šupu jednu po druhej bez toho, aby si nejako poškodil banán.

V ideálnom prípade stlač tento vrchol a šupa by si mala rozdeliť na dve, ktoré dáš jedným ťahom dole. Pre lepšiu ilustráciu, ako správne šúpať banán, si môžeš pozrieť video nižšie.

Táto technika je praktickejšia, pretože minimalizuje riziko rozmačkania banánu a je jednoduchšia na vykonanie.

Dovoľ nám v súvislosti s touto témou, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali téme, ako môžeš predĺžiť trvanlivosť banánov pomocou jednoduchého triku.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.