Možno aj ty začínaš deň dobrou kávou. Prípadne si cez deň dáš jednu, dve alebo viac šálok. Vedel si, že ide o tretí najpopulárnejší nápoj na svete a to hneď po čaji a vode?
Ak nie si milovníkom instantnej kávy, tak po každej šálke kávy, ti zostane lyžička až dve kávovej usadeniny. Tá zväčša končí v koši. Pre väčšinu z nás ide o odpad.
Možno by ťa to nenapadlo, ale kávovú usadeninu môžeš ešte využiť. Vedel si, že kávová usadenina má napríklad využitie v záhradke? Ide o skvelé hnojivo. Obsahuje totiž dusík, draslík a fosfor, ktoré sú prospešné pre rastliny.
Prejdime ale teraz ku chladničke. Možno aj ty máš v nej kvantum potravín. Niekedy sa pokazia a zabudneme na nich. Potom môžu zapáchať. Častokrát sa nemusia ale ani pokaziť. Stačí, ak obľubuješ aromatické potraviny, napríklad Olomoucké syrečky a podobne. Niekomu tento typ potravín páchne, druhému vonia.
Možno sa teraz pýtaš, prečo sme preskočili od kávy ku chladničke. Neurobili sme to náhodne.
Prejdime ale k ďalšiemu možnému využitiu kávovej usadeniny
Vedel si, že kávová usadenina je skvelým lapačom pachov? Je to vďaka tomu, že kávová usadenina má poréznu štruktúru, ktorá jej umožňuje účinne zachytávať nepríjemné pachy z okolia. Ak by si nevedel, čo je to porézna štruktúra, tak ide o vlastnosť materiálov, ktoré majú množstvo malých otvorov alebo pórov. Tieto póry sú často mikroskopické, čo znamená, že sú voľným okom neviditeľné. Tieto materiály majú schopnosť absorbovať tekutiny a plyny, pretože tieto póry poskytujú viac miesta pre zachytávanie molekúl.
Ako môžeš využiť kávovú usadeninu?
Už asi tušíš, kam smerujeme. Ak v chladničke pociťuješ zápach, tak ho môžeš ľahko odstrániť a to pomocou kávovej usadeniny. Ide totiž o lapač pachov. Všetko, čo k tomu budeš potrebovať, je kávová usadenina a otvorená miska, ktorú stačí umiestniť napríklad na poličku v chladničke. Alternatívne môžeš použiť aj papierové vrecko alebo papier na pečenie, do ktorého môžeš dať usadeninu a vložiť ju do chladničky.
Usadenina by mala byť na mieste, kde cirkuluje vzduch, aby mohla efektívne pohlcovať pachy.
Samozrejme, táto usadenina ti ale nevydrží večne. Treba ju z času na čas meniť, ale nie tak často, ako si možno myslíš. Usadeninu by si mal meniť raz za jeden až dva týždne, aby si zachovala svoje absorpčné vlastnosti. Po uplynutí tejto doby totiž stráca schopnosť efektívne zachytávať pachy.
Pevne veríme, že tip vyššie, ako môžeš využiť kávovú usadeninu, ťa oslovil. Poznáš aj ty nejaké ďalšie tipy, ako je možné kávovú usadeninu využiť? Daj nám o nich nižšie vedieť alebo na sociálnych sieťach.
Dovoľ nám zároveň dať ti do pozornosti kategóriu s článkami, kde nájdeš viacero obdobných tipov, ako si môžeš uľahčiť život.