Je len málo ľudí na svete, ktorí nemajú radi cukor. Či ho už prijímaš vo forme sladkosti, zákuskov, sladených vôd alebo si ho pridávaš do čaju či kávy, každý z nás má niekedy chuť na niečo sladké. Určite si už počul názor, že nemáš jesť veľa sladkostí. lebo ti to spôsobí rôzne zdravotné problémy. Najčastejším strašiakom sú pokazené zuby, ale môžeme hovoriť aj o iných chorobách ako sú kardiovaskulárne ochorenia a iné.
Ktorá sladká neresť vplýva kardiovaskulárne ochorenia?
Vedci odhalili, že viac neblahých účinkov majú na tvoje telo sladené nápoje, ako príležitostný kúsok koláča či čokolády. Pri skúmaní účinkov rôzneho druhu cukru na naše zdravie zistili, že hoci vyšší príjem cukru zvyšuje riziko niektorých kardiovaskulárnych ochorení, pitie sladených nápojov má na naše zdravie najhorší vplyv. V sladených nápojoch sa nachádza príliš veľké množstvo cukru, čo zvyšuje riziko mŕtvice, srdcových zlyhaní a fibrilácie predsiení.
Okrem toho nás príjem cukru zo sladených nápojov nezasýti, preto ho spotrebujeme oveľa viac. Podľa portálu frontiers sú kardiovaskulárne choroby hlavnou príčinou úmrtí v Európe. Pritom sa im dá veľmi jednoducho zabrániť a to zmenou stravy.
Príležitostná sladká pochúťka?
Naopak, najnižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení bolo zistené u ľudí, ktorí si sladkú pochúťku dali len príležitostne. Niekoľko malých pochúťok za týždeň, ako je sladkosť či koláčik, je podľa vedcov spojené s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení.
Čo na to hovorí výskum?
Aby vedci vedeli posúdiť vplyv cukru na kardiovaskulárne ochorenia, sledovali zhromaždené údaje zo Švédskych kohortových štúdií. Tieto štúdie mali dotazníky z rozsahu rokov 1997-2009, čo vedcom pomohlo jednoduchšie sledovať zmeny v strave účastníkov počas rokov.
Vedci sledovali konkrétne 3 skupiny prijímania cukru. Cukor prijatý zo sladených nápojov, z pochúťok ako je napríklad sladké pečivo a z polev, ako je med. Niektorí účastníci boli sledovaní do konca sledovaného obdobia, iný iba do ich smrti. Zistili, že zo vzorky 69 705 účastníkov boli kardiovaskulárne ochorenia objavené u 25 739 účastníkov.
Vedci potom použili tieto údaje na to, aby zistili, ako rôzne typy cukru reagujú na rôzne ochorenia. Z tohto výskumu zistili, že pravidelná a častá konzumácia sladených nápojov je pre tvoje zdravie oveľa horšie ako prijímanie iných foriem cukru.
Sladené nápoje výrazne zvyšujú najmä riziko ischemickej cievnej mozgovej príhody, srdcového zlyhania, fibrilácie predsiení a aneuryzmy brušnej aorty.
U rôznych účastníkov boli kardiovaskulárne ochorenia ovplyvnené zvýšením príjmom cukru rôzne. U účastníkov s normálnym BMI zvýšený cukor ovplyvnil zvýšenie už spomínanej aneuryzmy brušnej aorty aj riziko ischemickej mozgovej príhody.
Paradoxné je, že práve u ľudí, ktorí neprijímali cukor skoro vôbec, boli najhoršie výsledky. Naopak najlepšie obstáli tí ľudia, ktorí si dali občasnú pochúťku.
Konzumácia občasných sladkostí, ako sú zákusky, bola spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s úplnou absenciou cukru. Extrémne nízky príjem cukru sa ukázal ako potenciálne škodlivý.
Aj keď vedci poukázali na to, že práca je značne demograficky aj kultúrne špecifická, môžeme si z toho zobrať ponaučenie a obmedziť pitie sladených nápojov.