Chystáš sa pripravovanie obeda a v obchode nemajú knedľu? Nemusíš sa stresovať! Pripravili sme pre teba pár osvedčených typov od skúsených gazdiniek, ktoré ti pomôžu pripraviť neodolateľnú knedľu, aj keď si ju ešte nikdy nepripravoval.
Ako pripraviť neodolateľnú domácu knedľu?
Čo budeš potrebovať?
Príprava nadýchanej, chutnej knedle môže znieť ako zložitý proces. Ak ti však niekto povie, na čo si dať pozor, nemáš čo pokaziť.
Na jej prípravu budeš potrebovať pol kila polohrubej múky, vajce, jednu čajovú lyžičku oleja a pol čajovej lyžičky soli. Tieto ingrediencie si vlož do jednej spoločnej misky.
Ak chceš aby jej textúra bola úplne jemná, pridaj do cesta aj 1 lyžicu roztopeného masla.
Príprava kvásku
Druhu misku budeš potrebovať na prípravu kvásku. Do misky si nalej 250 ml vlažného mlieka, čo je cca 1 šálka. Mlieko nesmie byť horúce, lebo by zabilo kvasinky v droždí a knedľa by ti nevykysla. Do mlieka pridaj čajovú lyžičku cukru a 45 gramov droždia, čo je jedná mala kocka, ktorú kúpiš v obchode.
Zmes spolu premiešaj a odlož na teple miesto, aspoň na 10 minút. Droždie začne pracovať a vytvorí sa na ňom pena. Tak zistíš, že je pripravené na použitie.
Príprava cesta
Do misky s ostatnými ingredienciami pridaj pripravený kvások. Cesto poriadne vymiešaj. Môžeš ho vložiť do mixéra s hákom, ktorý ti cesto poriadne vymieša za teba. Po vypracovaní by cesto malo byť hladké, pružne ale stále ostať mäkké.
Pripravené cesto si polož na podložku a zakry ho čistou utierkou. Takto ho nechaj kysnúť asi 45 minút. To, že je cesto správne vykysnuté, zistíš tak, že bude mať až dvojnásobnú veľkosť ako pred začatím kysnutia.
Keď máš vykysnuté cesto, rozdeľ si ho na menšie časti podľa toho, ako veľké knedle chceš. Gazdiná odporúča vytvoriť viacero menších knedlí, ktoré okrem rozkošného vzhľadu, aj veľmi dobre chutia.
Vytvorené knedličky si polož na pomúčenú plochu, aby sa ti k podložke neprilepili, a nechaj ich ešte 15 minút podkysnúť, taktiež ich prikry utierkou.
Knedle nad parou
Do veľkého hrnca si napúšťaj čistú vodu a nechaj ju zovrieť. Do hrnca si polož naparovacie sitko a vlož do nej knedľu a prikry ju pokrievkou. V sitku nechaj miesto, aby knedľa mohla rásť. Knedľu takto var 20-25 minút. Po vybratí, knedľu hneď jemne prepichni vidličkou, špáradlom alebo nožom, aby vyšla para a knedľa ti nespadla. Sám budeš prekvapený, aká je knedľa nadýchaná a chutná.
Ak nemáš naparovacie sitko, môžeš použiť utierku. Utierku si však pevne pripevni o hrniec, napríklad pomocou gumičky. Taktiež môžeš použiť aj iné veľké, kovové sitko, ktoré sa zmestí do hrnca.
Knedľu už len nakrájaj niťou alebo ostrým nožom a môžeš podávať. Ak si pripravil malé knedle môžeš ich podávať aj v celku.