muka a hmyz (2)
Nezaradené

Odkiaľ sa berú chrobáky v múke, čajoch či iných suchých potravinách?

Ak si si niekedy všimol malé chrobáky v múke, čokoláde, čajoch alebo iných suchých potravinách, pravdepodobne si sa stretol s potravinovými škodcami. Títo drobní škodcovia, ako sú múčne chrobáky, mole a rôzne iné druhy chrobákov, sú bežným problémom v domácnostiach, ale aj potravinárskych závodoch.

K najčastejším potravinovým škodcom patrí múčna moľa či múčny chrobák. Múčne mole sú malé hnedo-šedé mole, ktoré kladú vajíčka do suchých potravín, ako je múka, cereálie, čokoláda a sušené ovocie. Larvy týchto molí sa živia potravinami a zanechávajú za sebou jemné pavučinky a kokóny, kde sa larva premieňa na dospelý hmyz. Tieto larvy často vytvárajú malé tunely a zanechávajú stopy hodvábnych nitiek na povrchu jedla, čo je jedným z príznakov napadnutia​, píše web psu.edu.

Okrem molí sú častým problémom aj rôzne druhy chrobákov, napríklad múčny chrobák. Tento chrobák je veľmi malý, dosahuje dĺžku okolo 3 mm a je hnedočervenej alebo hnedo-čiernej farby. Živí sa múkou, obilninami, cestovinami, sušeným ovocím či orechmi, dopĺňa leafyplace.com.

Ako sa ti vôbec tieto chrobáky dostanú do domácnosti?

Škodcovia sa najčastejšie dostávajú do domácnosti prostredníctvom už infikovaných potravín, ktoré prinesieš z obchodov. Inými slovami, ide o votrelcov, ktorých si prinesieš z obchodu! Potraviny, ktoré sú dlhšie skladované na jednom mieste, majú vyššie riziko napadnutia. K napadnutiu potraviny však môže dôjsť aj na iných miestach, napríklad v skladoch alebo počas prepravy​. Chrobáky sa môžu dostať k potravine aj cez malé trhlinky v baleniach alebo cez nedostatočne uzatvorené obaly.

Ak nájdeš doma takto infikované potraviny, dlho by si nemal uvažovať, čo s nimi spravíš, najlepšie je ich okamžite vyhodiť. Predtým však dôkladne skontroluj všetky suché potraviny v skrinkách, pretože škodcovia môžu napadnúť viacero balení. Dôležité je tiež dôkladne povysávať a umyť police v kuchyni, aby sa odstránili všetky zvyšky potravín a vajíčka hmyzu, ktoré môžu byť okom neviditeľné. Situáciu nepodceňuj. Možno si povieš, že si sa ich zbavil, keď si vyhodil poškodené potraviny, ale nemusí tomu tak byť. Pre maximálnu istotu môžeš niektoré potraviny zmraziť na štyri dni alebo ich zahriať v rúre na 130 stupňov približne na 30 minút​. To by malo zaručiť, že sa všetky zárodky chrobákov zneškodnia, prízvukuje web umn.edu.

Prevencia je kľúčom k tomu, aby si sa im vyhol

Aby si sa vyhol takémuto nepríjemnému prekvapeniu vo svojej špajzi, je dobré začať už s prevenciou. Tá je kľúčová a vie ti ušetriť neskôr veľa času a vyhodených peňazí.

Najlepšie je, keď už pred kúpou skontroluješ, či balenie nie je poškodené alebo či neobsahuje známky napadnutia hmyzom. Obaly, ktoré sú poškodené alebo majú malé otvory, môžu byť napadnuté. V domácom prostredí skladuj suché potraviny v dobre uzatvárateľných nádobách z pevného plastu, skla alebo kovu. Tieto materiály zabránia, aby sa chrobáky dostali k potravinám. Nové potraviny, najmä múku a cereálie, môžeš tiež po zakúpení, ako sme už spomínali, ihneď zmraziť na štyri dni, čím zabiješ všetky možné larvy alebo vajíčka​.

Rovnako si vieš pomôcť pravidelným čistením skriniek, v ktorých takéto potraviny skladuješ, vysávaním rohov a odstraňovaním zvyškov potravín, ktoré by mohli škodcov prilákať. Pravidelná kontrola potravín a čistenie týchto priestorov výrazne znižuje riziko napadnutia​.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.