ako supat spravne pomarance_1
Zdroj: Vedelisteze.sk
Lajfhek

Pomaranče si celý život šúpal zle. Tento trik musíš poznať

Pomaranče patria medzi jedno z ovocí, ktoré obľubujeme najviac. Vedel si, že v pomarančoch je viac vitamínu C ako v citróne? Mnohí si myslia, že kyslosť je kľúčovým znakom toho, koľko má ovocie vitamínu C. V skutočnosti tomu ale tak nie je. Neexistuje tam žiaden súvis.

Pomaranče patria medzi ovocie, ktoré ako ľudia pestujeme už tisíce rokov. Boli pestované v Číne už pred viac ako 4000 rokmi a vo všeobecnosti sa pokladali za luxusné ovocie. Zaujímavosťou je, že často boli súčasťou darov cisárom a šľachte.

Treba ale povedať, že ich moderná popularita však vzrástla hlavne v posledných 500 rokoch, odkedy sú široko dostupné aj v Európe a Amerike. Ďalšou zaujímavosťou je, že spočiatku sa pomaranče považovali za medicínsky produkt na liečenie chorôb (napr. skorbutu) kvôli vysokému obsahu vitamínu C.

Pomaranče si celú dobu šúpal nesprávne

Pravdepodobne aj ty, keď ideš šúpať pomaranče, tak zaryješ nechtom do šupky a následne odtrhávaš jeden kúsok šupky za druhým, aby si sa dostal k sladkým mesiačikom, ktoré sú plne šťavy. Robí to väčšina z nás. Čo ak by sme ti ale povedali, že tento postup nie je správny?

supanie pomarancov_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Potom máš lepkavé prsty, častokrát ti šťava vystrekne na kuchynskú linku či kôš. Mnoho ľudí preto pomaranče radšej ani nekonzumujeme, lebo vzniká okolo nich veľa neporiadku, ktorý treba upratať.

Dovoľ nám preto, dať ti do pozornosti skvelý trik, ako by sa mali šúpať pomaranče tak, aby si všetko naokolo neoprskal šťavou a dostal si sa k mesiačikom bez toho, aby si ich rozmačkal. Okrem toho, že spôsobom nižšie vzniká menej neporiadku, tak zároveň nebudeš mať lepkavé prsty po šťave.

Takto sa majú šúpať pomaranče

Čistenie pomarančov spôsobom nižšie je hračka. Oceníš to hlavne v situácii, keď potrebuješ očistiť viac pomarančov, lebo namiesto dvoch troch minút, čo bežne trvá ošúpanie pomaranča, to zvládneš za pár sekúnd. Poďme sa nižšie pozrieť ako na to.

Zober pomaranč a rozkroj ho stredom, ako môžeš vidieť nižšie na fotografii.

rozkrojenie pomaranca_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Teraz zober lyžičku, ktorou podhrabni pomaranč cez albedo (táto časť pomaranča sa často označuje aj ako flavedo), čo je biela časť okolo pomaranča. Ide o vnútornú vrstva šupky, ktorá leží pod farebnou vonkajšou časťou šupky.

vylupnutie pomaranca zo supky cez albedo_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vnútornú časť pomaranča obíd pomocou lyžičky a jednoducho pomaranč vylúpni zo šupky. Polovička pomaranča ti doslova vyskočí z šupky bez toho, aby si stratil z neho šťavu.

vylupnutie pomaranca zo supky cez albedo_5
Zdroj: Vedelisteze.sk

Následne môžeš pomaranč hravo naporciovať cez stredovú časť pomaranča, kde strč prst a odtrhni si polmesiačik.

vylupnutie pomaranca zo supky cez albedo_7
Zdroj: Vedelisteze.sk

Poznal si tento trik? Daj nám vedieť nižšie v komentároch.

Mimochodom, ak by ťa zaujímala téma citrusov viac, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali obsahu vitamínu C v citrónoch, pomarančoch, mandarínkach a podobne. Mimochodom, vieš, ako zistíš, či je pomaranč s jadierkami alebo bez nich ešte predtým, ako ho naporciuješ? Ak nie, tak tento trik musíš poznať.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.