zemiaková kaša
Zdroj: Vedelisteze.sk
Recepty

Šéfkuchár radí, akým chybám by sme sa mali vyhnúť pri varení zemiakovej kaše. Túto chyby robíš určite aj ty!

Zemiaky sú jedna z najviac používaných príloh pre rôznorodé jedla od mäsa cez ryby aj k zelenine či syru. Zo zemiakov sa dajú pripraviť rôzne prílohy, ako sú hranolky, štuchané zemiaky či zemiaková kaša. Avšak známy kuchár prezrádza, že práve pri príprave spomínanej zemiakovej kaši, robí veľa z nás chyby.

Aj keď si možno povieš, že pri príprave zemiakovej kaše nemôže byť nič náročné, stále pri nej niektorí robia chyby. Určite sa aj tebe stalo, že si pripravil zemiakovú kašu, ktorá bola príliš riedka alebo tuhá.

Marcus Wareing , britský šéfkuchár, ktorý prevádzkoval Michelinskú reštauráciu Marcus Belgravia v hoteli Berkeley v Knightsbridge sa vo svojej knihe „Marcus Everyday“ podelil o recept na jeho zemiakovú kašu. V tento knihe tiež opísal, aké najčastejšie chyby robia ľudia pri jej príprave, na čo upozornil portál jutarnji.hr. 

Zemiaky_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako pripraviť kašu podľa Marcusa Wareinga?

Marcus Wareing vo svojom recepte na zemiakovú kašu kladie dôraz na to, aby zemiaky boli rovnomerne nakrájane, a taktiež sa varili rovnomerne. Aby boli zemiaková kaša, tak akurát krémová a ľahká a nie tuhá, je treba aby zemiaky boli približne rovnako veľké. Taktiež po umytý, ošúpaní a osušení zemiakov radí, aby si ich nakrájal na rovnako veľké kocky.

Ak zemiaky budú rôznych veľkosti tie menšie sa rozvaria a nasajú veľa vody. Naopak tie väčšej veľkosti zostanú surové. Výsledkom tejto chyby je kaša, ktorá je veľmi riedka a vodnatá, a nachádzajú sa v nej tvrdšie časti zemiakov.

zemiaková kaša
Zdroj: Vedelisteze.sk

Väčšina ľudí varí zemiaky tak, že vodu posolí a nechá zemiaky variť na najvyššom stupni. Marcus však radí, že zemiaky by sa nemali variť na silnom ohni v krátkom čase. Mali by sme použiť mierny oheň a variť ich dlhší čas.

Ak zemiaky varíme na silnom ohni, neprevaria sa dobre vo vnútri zemiaku, a tak vnútro ostane tvrdé. V takom prípade bude zemiaková kaša bez chuti vodnatá a na niektorých miestach tvrdá, so surovými zemiakmi. Ak ich však budeš variť na miernom ohni dlhší čas zemiaky, sa rovnomerne uvaria a bude sa z nich dať urobiť chutná krémová kaša.

Dôležitý krok, ktorý asi nikto z nás doteraz po uvarení kaše, nerobil, je, že ak zemiaky scedíme, treba ich nechať aspoň 5 minút odstať. Takýmto odležaným sa uvoľní prebytočná voda a teplo prenikne lepšie až k jadru zemiakov. Po tomto odstátí budú zemiaky pružnejšie a lepšie pripravené na drvenie a následne miešanie s mliekom, maslom, syrom smotanou alebo strúhankou.

To, čo do zemiakov primiešaš, je už na tvojom zvážení a chutí. Náš typ je primiešanie masla, ktoré vytvorí krásne krémovú a jemnú ale chutnú kašu.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.