Nový výskum naznačuje, že spoločnosti vyrábajúce cukrovinky, by dokázali produkovať chutné sladkosti s nižším obsahom tuku pomocou malého elektrického triku.
Počas výroby je čokoláda v kvapalnom stave no obsahuje aj pevné látky ako je kakao, uložené v rozpustenom tuku a oleji. Na to, aby mohla čokoláda dostatočne ľahko prúdiť a byť spracovaná je potrebné isté množstvo tuku. No zistilo sa, že potrebné prúdenie dokáže zabezpečiť aj elektrické pole. Výskumníci z Temple Univerzity vo Filadelfii zistili, že ak sa pustí tekutá čokoláda cez elektrické pole prúdi oveľa ľahšie. Z čoho vyplýva, že nepotrebuje toľko tuku. Použitím tejto metódy dokázali zredukovať obsah tuku o okolo 10 percent, povedal výskumník Rongjia Tao.
Tento proces bol čiastočne financovaný spoločnosťou Mars a patent na technologický postup vlastní Temple Univerzita.
Tao hovorí, že necíti rozdiel v chuti čokolády vyrobenej pomocou jeho metódy, ale iní z jeho laboratória tvrdia, že chutí lepšie.
img: via http://www.candyusa.com/
Mary Ellen Camire, profesorka potravinárskej vedy a ľudskej výživy na Mainskej Univerzite v Orone, ktorá sa na projekte nepodieľala tvrdí, že táto štúdia nezodpovedá dôležité otázky. Neuskutočnilo sa žiadne vedecké vyhodnotenie o tom ako tento postup ovplyvňuje chuť a textúru. Taktiež poznamenala, že vedci neotestovali, či takto spracovaná čokoláda zostane aj po nejakom čase skladovania vzhľadovo atraktívna.
Redukcia tuku v čokoláde je v tomto priemysle intenzívne skúmanou výzvou. Vychutnávanie čokolády bez obáv z nadbytočných tukov môže byť už čoskoro pre mnohých „čokoholikov“ splnením celoživotného sna.