salka kavy_2
Zdroj: Vedelisteze.sk
Ľudské telo, Veda

Takto káva môže ovplyvniť tvoj telesný tuk a riziko cukrovky

Mnohí z nás začínajú deň šálkou kávy. Mimochodom, vedel si, že nie je celkom jedno, kedy si dopraješ kávu, ak chceš z nej vyťažiť maximum? Vedci nedávno napríklad zistili, že pravidelné pitie kávy môže pomôcť znížiť riziko niektorých chronických ochorení, ak si ju dopraješ v doobedňajších hodinách.

Nie je žiadnym tajomstvom, že káva môže mať blahodarné účinky na naše telo a zdravie, ak to s ňou nepreháňame. Najnovšie vedci z Karolínskeho inštitútu, Univerzity v Bristole a Imperial College London prišli s ďalšími zaujímavými zisteniami, ktoré súvisia s týmto obľúbeným nápojom. Ak si dopraješ šálku kávy pravidelne, tak vedz, že sa ti táto správa nižšie bude čítať dobre.

Predchádzajúce výskumy ukázali, že konzumácia 3–5 šálok kávy denne je spojená s nižším rizikom cukrovky 2. typu. Treba však uviesť, že doterajšie štúdie boli prevažne observačné, a preto nedokázali jednoznačne určiť kauzálnu súvislosť. Rovnako je dôležité spomenúť, že priemerná šálka kávy obsahuje približne 70–150 mg kofeínu. V neposlednom rade je náročné oddeliť špecifické účinky kofeínu od ostatných zlúčenín obsiahnutých v kofeínových nápojoch a potravinách.

salka kavy_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Môže ti káva pomôcť schudnúť?

Predmetom výskumu bolo skúmanie vplyvu vyšších hladín kofeínu v krvi na telesnú hmotnosť (BMI), množstvo telesného tuku a riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Vedci sa snažili zistiť, či kofeín hrá priamu úlohu v znižovaní rizika obezity a cukrovky 2. typu, a to pomocou Mendelovskej randomizácie, ktorá využíva genetické varianty ako nástroj na hodnotenie príčinnej súvislosti.

Štúdia konkrétne sledovala dva genetické varianty spojené s rýchlosťou metabolizmu kofeínu (CYP1A2 a AHR) u takmer 10 000 ľudí európskeho pôvodu. Vedci zistili, že ľudia s pomalším metabolizmom kofeínu majú v krvi vyššie hladiny kofeínu, aj keď konzumujú menej kávy. Čo to znamená?

Je známe, že kofeín zrýchľuje metabolizmus a zvyšuje energetický výdaj. Približne 100 mg kofeínu denne môže zvýšiť výdaj energie o 100 kalórií.

„Randomizované kontrolované štúdie sú potrebné na posúdenie, či nekalorické nápoje obsahujúce kofeín môžu zohrávať úlohu pri znižovaní rizika obezity a cukrovky 2. typu.“, uviedol Benjamin Woolf.

Ľudia s genetickými predispozíciami na pomalší metabolizmus kofeínu majú v krvi vyššie hladiny kofeínu, čo bolo spojené s nižším BMI a menším množstvom telesného tuku. Výskumníci zároveň odhalili, že ľudia s vyššími geneticky predpovedanými hladinami kofeínu v krvi majú nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu.

Analýza ukázala, že až 43 % vplyvu kofeínu na zníženie rizika cukrovky 2. typu bolo sprostredkovaných stratou hmotnosti. Inými slovami, kofeín nepriamo znižuje riziko cukrovky tým, že podporuje metabolizmus, zrýchľuje spaľovanie tukov a vedie k nižšej telesnej hmotnosti, ktorá je sama o sebe významným faktorom ovplyvňujúcim riziko cukrovky 2. typu. Zvyšných 57 % vplyvu kofeínu na zníženie rizika cukrovky 2. typu mohlo byť spôsobených inými mechanizmami, napríklad tým, že kofeín ovplyvňuje citlivosť na inzulín, hladinu cukru v krvi alebo iné metabolické procesy, ktoré zatiaľ nie sú úplne preskúmané.

„Naše mendelovské zistenie randomizácie naznačuje, že kofeín by mohol, aspoň čiastočne, vysvetliť inverznú súvislosť medzi spotrebou kávy a rizikom cukrovky 2. typu.“, uzatvára Susanna Larssonová.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.