Hliníková fólia je jednou z najmultifunkčnejších pomôcok, nielen do kuchyne. Okrem pečenia, balenia jedla či prikrývania zvyškov nám môže pomôcť aj pri žehlení či ako odrazka svetla. Možno aj vďaka svojmu multifunkčnému využitiu je taká obľúbená v našich domácnostiach. Aj keď jej použitie je naozaj všestranné, pri niektorých potravinách by sme ju nemali používať!
Hliníková fólia v kuchyni
Hliníková fólia, známa aj ako alobal, je v kuchyni veľmi užitočný pomocník. Tento materiál je obľúbený, pretože rovnomerne rozvádza teplo, čím zaisťuje, že potravina nevyschne, nespečie sa na jednom mieste a na inom sa nedopečie. Taktiež vďaka tepelnej vodivosti dokáže udržať potraviny dlhšie teplé.
Ako sme už spomínali, hliníková fólia je skvelým pomocníkom nielen v kuchyni. Aj keď alobal využívame pri príprave rôznych pokrmov, možno ťa prekvapí, že to nie je vždy najbezpečnejšia možnosť na varenie. Odborníci pre portál tomsguide.com uvádzajú, že existujú potraviny, ktoré by sme nikdy nemali pripravovať v alobale.
Prečo môže byť varenie niektorých potravín s alobalom nebezpečné?
Pri kontakte alobalu s potravinami sa často diskutuje o tom, či je bezpečné používať ho pri varení. Možno sa teraz pýtaš prečo.
„Najväčšou obavou z používania hliníkovej fólie pri varení je možnosť vylúhovania hliníka do potravín na úrovniach, ktoré môžu prekročiť hodnoty stanovené zdravotníckymi orgánmi ako bezpečné,“ vysvetľuje Kelly Magurany, riaditeľka toxikológie a expertka na bezpečnosť potravín v NSF.
Výskum vykonaný Health Canada v roku 2021 uvádza, že už pri dávke 100 mg alobalu/kg (pozn. na každý kilogram telesnej hmotnosti denne)/deň boli spozorované negatívne vplyvy na fungovanie ľudského tela. Išlo najmä o poškodenie nervovosvalovej funkcie, funkcie obličiek a ďalšie biochemické zmeny v organizme. Pre lepšiu predstavu, pri 70 kg človeku by to znamenalo 7 000 mg (7 g) hliníka denne.
Nemusíš sa však obávať. Ak alobal používaš len zriedkavo, nemusíš sa báť, že by ovplyvnil tvoje zdravie. Pri bežnom používaní sa do jedla dostáva len 0,3 mg/kg-deň. Ak však alobal používaš veľmi často pri vysoko kyslých, zásaditých alebo slaných potravinách, môžeš prekročiť tieto hodnoty, čo sa neodporúča.
Paradajky, citrusy alebo akékoľvek kyslé potraviny
Podľa odborníkov sú jednou z najproblematickejších skupín potravín v kombinácii s alobalom práve kyslé potraviny. K takýmto potravinám patria napríklad paradajky, jablkové pyré, rebarbora, octové marinády, ale aj akékoľvek jedlo poliate citrónovou šťavou.
Kyslosť totiž spôsobuje chemickú reakciu, ktorá môže narušiť fóliu. Pri narušení fólie dochádza k vylúhovaniu malých kúskov alobalu do jedla. V takýchto prípadoch môžeš v jedle cítiť jemnú kovovú chuť.
Tavený syr
Aj keď niektoré syry určené na pečenie sa predávajú v alobale, nikdy by sme ich v ňom nemali pripravovať. Ak je syr zabalený vo fólii a vystavený vysokej teplote, môže to spôsobiť nežiaducu chemickú reakciu, najmä v kombinácii s inými potravinami, obzvlášť ak sú veľmi korenené. Korenie totiž môže reagovať s fóliou a vytvárať na nej tmavé fľaky.
Solené mäso
Rovnako ako kyselina aj soľ spôsobuje vylúhovanie hliníka do jedál. Potraviny z mäsa ako šunky alebo klobásy by sa nemali pripravovať vo fólii. V opačnom prípade by došlo k reakcii chloridu sodného čiže soli s iónmi hliníka.
Mimochodom, vedel si, že sa odporúča vo všeobecnosti vyhnúť dlhodobému kontaktu hliníkovej fólie s kyslými alebo slanými potravinami a nepoužívať ju pri vysokých teplotách nad cca 200°C.