Určite dobre vieš, že to, čo konzumuješ, sa vo veľkej miere odzrkadlí na tvojom zdraví. Ak budeš piť veľa alkoholu, jesť nezdravé jedlo a podobne, tvoje telo sa ti nepoďakuje. Skôr či neskôr zlyhá.
Existujú však určité potraviny, ktoré ti môžu pomôcť žiť dlhšie a potenciálne odvrátiť rôzne choroby či negatívne zdravotné stavy.
Vedci z Monash University najnovšie prišli so zaujímavými zisteniami o potravine, ktorú pravdepodobne máš v chladničke aj ty a jej vplyve na kardiovaskulárne ochorenia.
Výskum publikovaný v časopise Nutrients odhalil, že pravidelná konzumácia vajec je spojená s o 29 % nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby u relatívne zdravých starších dospelých. Vedci k tomuto záveru dospeli na základe analýzy údajov od 8756 ľudí vo veku 70 a viac rokov.
Štúdia ukázala, že osoby, ktoré konzumovali vajcia 1 až 6-krát týždenne, mali o 15 % nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek príčinu a o 29 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní s tými, ktorí vajcia jedli len zriedka alebo vôbec.
Konzumácia vajec ale nemala štatisticky významný vplyv na úmrtnosť na rakovinu.
Kvalita stravy zohráva dôležitú úlohu
Vedci tiež zistili, že celková kvalita stravy ovplyvňuje vzťah medzi konzumáciou vajec a rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby.
U ľudí so stredne kvalitnou stravou bola konzumácia vajec spojená s o 33 % nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. U ľudí s vysoko kvalitnou stravou bolo toto riziko ešte nižšie, až o 44 %.
To naznačuje, že vajcia môžu byť najprospešnejšie ako súčasť vyváženej stravy.
Vajcia môžu byť prospešné aj pre ľudí s vysokým cholesterolom
Predchádzajúce výskumy naznačovali, že vajcia môžu zvyšovať riziko úmrtnosti u ľudí s vysokým cholesterolom. Táto štúdia však ukázala opak. Aj u osôb s dyslipidémiou (vysokým cholesterolom) bola pravidelná konzumácia vajec spojená s o 27 % nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.
Výskumníci zdôrazňujú, že vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a dôležitých živín, ako sú vitamíny skupiny B, folát, nenasýtené mastné kyseliny či vitamíny A, D, E a K. Tieto látky môžu pomôcť starším ľuďom zvládať fyziologické a biologické zmeny spojené so starnutím, ako sú strata svalovej hmoty a sily či zníženie hustoty kostí.
Treba však dodať, že štúdia sa nezameriavala na konkrétny spôsob prípravy vajec. Výsledky sa teda vzťahujú na celkový príjem vajec bez ohľadu na ich spôsob prípravy. Napriek tomu sa na maximalizáciu zdravotných benefitov odporúča konzumovať vajcia v zdravších formách, ako sú varené, pošírované alebo miešané bez veľkého množstva tuku.