Aj tebe sa už určite stalo, že si nejakú potraviny založil čerstvejšími a neskôr si ich našiel už po dátume trvanlivosti. Možno si potom rozmýšľal, či takéto potraviny po dátume spotreby môžeš ešte zjesť alebo už nie. My ti prinášame prehľad najpoužívanejších potravín, ktoré môžeš zjesť!
Dátum trvanlivosti
Na začiatok je dobré povedať, že dátum trvanlivosti a dátum minimálnej trvanlivosti nie je to isté, hoci si to mnohí ľudia zamieňajú. Dátum trvanlivosti sa používa pri rýchlo sa kaziacich potravinách, ktoré by si už po tomto dátume nemal jesť. To znamená, že už nie sú vhodné na konzumáciu.
Naopak, dátum minimálnej trvanlivosti hovorí o tom, že potravina môže ale nemusí byť pokazená po tomto dátume. Väčšinou sú tieto potraviny oveľa trvanlivejšie ako je ich minimálna trvanlivosť. Samozrejme, platí to za podmienky, že sú správne skladované.
Potraviny vhodné na konzumáciu aj po dátume spotreby!
Suché potraviny
Potraviny ako napríklad ryža, múka a rôzne druhy cestovín sa nazývajú aj suché potraviny. Tieto potraviny sú vhodné na konzum aj po uplynutí ich trvanlivosti, ak sú správne uskladnené.
Dôležité ale je, aby sa do nich nedostala vlhkosť, ktorá môže spôsobiť pleseň. Je dobre ich skladovať v uzatvárateľných nádobách, napríklad v zaváraninových fľašiach. Takto uzatvorená nádoba zábranu aj vniknutiu hmyzu.
Konzervy
Aj konzervy a zaváraniny majú dlhšiu životnosť ako je ich dátum trvanlivosti. USDA uvádza, že niektoré konzervy môžu byť dobre až po dobu 5 rokov po prekročení ich dátumu trvanlivosti. Konzerva však nemôže byť nijako poškodená. Nafúknutá, preliačená, hrdzavá alebo inak poškodená konzerva signalizuje, že s potravinou niečo nie je v poriadku, a tak by si už tieto potraviny jesť nemal.
Mrazené potraviny
Mnoho potravín vydrží dlhšie ak ich správne skladujeme. Ak sú aj čerstvé potraviny v chladničke ich trvanlivosť bude dlhšia. Skvelým príkladom je čerstvé mlieko, maslo alebo iné mliečne výrobky.
Ak však potravinu dáme do mrazničky zastavíme chemické reakcie, ktoré sa v nej dejú. To platí aj pre kazenie. Takže keď chceš zachovať nejaké potraviny napríklad mäso, ryby, koláče alebo dokonca aj chlieb, dlhšie čerstvé odlož ich do chladničky. Tu ale treba prízvukovať, že na to, aby si mohol skladovať v mrazničke potraviny, tak potrebuješ mať v nej správnu teplotu. Len pre zaujímavosť, podľa štatistík 50 % má nastavenú nesprávnu teplotu v mrazničke.
Rizikom tohto uskladňovania ale je, že potravina pri dlhšom státi v chladničke môže vplyvom vlhkosti stratiť správnu farbu, chuť alebo vôňu.
Čo by si určite nemal jesť po dátume spotreby?
Čerstvé mäso
Čerstvé mäso, mäsové výrobky a ryby by si určite nemal jesť, ak máš akékoľvek podozrenie o jeho zmene. Ak má inú farbu, vôňu alebo chuť radšej ho vyhoď, lebo ti môže spôsobiť zdravotné problémy.
Portál Delish.com prišiel s jednoduchým trikom, ako zistíš, či mäso nie je pokazené. Ak stlačíš prstom mäso a ono nezanechá otlačku, je to v poriadku. Ak tam však otlačok tvojho prsta ostane, mäso by si mal vyhodiť.
Mliečne výrobky
Mliečne výroky ako syry, jogurty, smotana a iné by sa nemali jesť po dátume spotreby, lebo v nich môžu vznikať plesne alebo iné škodlivé baktérie. To sa môže stať aj vtedy, ak sú tieto výrobky zle uskladnené. Výrobky z mlieka, aj samotné mlieko by si mal držať v chladničke a pred konzumáciou skontrolovať ich textúru, vôňu a farbu. Treba ale povedať, že existujú určite výnimky, napr. pri jogurtoch, kedy ich môžeš zjesť pár dní po tom, ako prešvihneš dátum spotreby. Ale aj tu platí, že museli byť správne skladované. Ak sa do takéhoto jogurtu pustíš, tak nezabudni skontrolovať vizuálne a senzorické znaky kazenia (farba, zápach, textúra), či sú v poriadku.
Ovocné šťavy
Pozor si daj aj na nepasterizované ovocné šťavy. Tie ak neboli skladované v chladničke, tak by si ich nemal konzumovať vôbec. Tým, že neboli spracované tepelne, môžu obsahovať škodlivé baktérie (napr. E. coli alebo salmonely), ktoré sa pri vyšších teplotách rozmnožujú.
Ak spozoruješ, že obal je nafúknutý, na šťave je usadenina, inak vonia alebo vyzerá, tak ju už nekonzumuj.
Pri konzumácií akýchkoľvek potravín po ich dátume spotreby najprv skontroluj ich textúru, vôňu, farbu a chuť, aby si predišiel nečakaným komplikáciám.