syr
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Vieš, ako spoznáš kvalitný syr? Od takéhoto daj ruky preč, tento zas bude mať plnú chuť!

Syr je jedným z najobľúbenejších a najstarších mliečnych výrobkov. Kým sa však dostane až k nám domov na stôl, musí prejsť viacerými procesmi spracovania. Práve tieto procesy ovplyvňujú a určujú jeho kvalitu. No ako si v obchode, medzi množstvom políc plných syrov, vybrať ten naozaj kvalitný?

Ako vybrať kvalitný syr?

Výber kvalitného syra sa môže zdať ako jednoduchá až banálna úloha, no je dôležité vedieť, na čo sa pri jeho kúpe zamerať. V obchodoch je totiž dostupných čoraz viac komerčne vyrábaných syrov, ktoré nemusia ponúkať tú pravú lahodnú chuť. Nehovor viac o tom, že nejde vždy len o cenu. Častokrát drahý syr chutí horšie ako ten lacnejší a naopak.

Vôňa a chuť

Ak máš možnosť syr ochutnať, zameraj sa na jeho chuť a vôňu. Kvalitný syr by mal mať príjemnú arómu a vyváženú chuť. Niektoré syry, napríklad tie typu camembert s bielou plesňou na povrchu, sa vyznačujú jemnou šampiňónovou vôňou, ktorá je prirodzenou súčasťou ich zrenia.

syr_3
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ak však syr nemá žiadnu vôňu ani chuť, prípadne sú nepríjemné či štipľavé, môže to naznačovať, že syr nie je kvalitný alebo nebol správne skladovaný.

To, že syr nebude mať dobrú chuť, vieme zistiť aj podľa etikety. Na nej by malo byť uvedené, či bolo mlieko, z ktorého je syr vyrobený, pasterizované alebo surové. Portál slowfood.com uvádza, že pasterizované mlieko môže viesť k splošteniu chuti, poklesu bakteriálnej flóry a zníženiu antioxidačnej ochrany.

Vzhľad a textúra

Vzhľad aj textúra syra závisia od jeho typu, avšak nemal by byť lepkavý, roztečený, nadmerne lesklý alebo neprirodzenej farby. Príliš sýta farba môže signalizovať prítomnosť farbív. Dôležitá je aj rovnomernosť farby, ak sú v strede a na okrajoch odlišné odtiene, syr nemusí byť čerstvý alebo bol nesprávne spracovaný.

Tvrdé syry by mali byť pevné, mierne drobivé, zatiaľ čo mäkké syry by mali mať príjemne krémovú konzistenciu. Povrch syra by mal byť hladký, bez trhlín, usadenín či kvapiek vlhkosti. Pleseň je prijateľná iba pri špeciálnych druhoch syrov, inak signalizuje kazenie. Inými slovami, takémuto syru sa vyhni veľkým oblúkom.

Kvalitu tvrdého syra môžeš otestovať aj jemným stlačením prstom. Po stlačení by mal byť mierne pružný. Ak sa palec do syra ľahko zaborí, znamená to, že syr je prezretý.

syry
Zdroj: Vedelisteze.sk

Zloženie

Ak syr nemôžeš ochutnať, zameraj sa na jeho zloženie. Pri kontrole etikety by si mal dávať pozor na prídavné látky, ako sú karagénan, karboxymetylcelulóza, farbivá a karotény, ktoré v kvalitnom syre nemajú čo hľadať.

Najlepšou voľbou sú syry s jednoduchým a čistým zložením. Kvalitný syr obsahuje mlieko, fermentované mikroorganizmy kyseliny mliečnej a syridlo alebo iné látky na zrážanie mlieka. Dôležité však je, aby tieto látky boli živočíšneho pôvodu. V nekvalitných syroch sa totiž často nahrádzajú rastlinnými tukmi, čo negatívne ovplyvňuje ich chuť aj výživovú hodnotu.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.