Chutné, žlté a plné energie.
Viete, že?
Štúdia renomovaného lekárskeho časopisu The New England Journal of Medicine uvádza, že u ľudí, ktorí jedia denne banány, klesá riziko mozgovej mŕtvice až o 40%.
Banánová šupka sa v mnohých kultúrach používa na upokojenie podráždenej kože po štípancoch od komárov a odstraňovanie bradavíc.
Banán je okrem iného ovocie bohaté najmä na draslík, je sladkým plodom banánovníka, ktorý je veľmi žiadanou komoditou produkovanou poľnohospodármi tropických krajín. Pochádzajú najmä z juhovýchodnej Ázie, no dnes sa už na plantážach pestujú takmer po celom svete- v Amerike, Afrike, na Kanárskych ostrovoch, v Ázii i v Oceánii. Majú množstvo dobrých účinkov:
• pomáhajú ľahšie znášať abstinenčné príznaky z nedostatku nikotínu
• podporujú pokojný spánok a dobrú náladu (stimuluje tvorbu serotonínu)
• znižujú riziko srdcových ochorení
• zmierňujú bolesti hlavy
• odstraňujú nadbytočnú kyselinu močovú
• sú okamžitým a výdatným zdrojom energie
Viete však, akú dlhú cestu musia prejsť, kým sa dostanú na náš stôl a čo všetko „zažijú“?