Pravidelné konzumovanie čokolády, raz do týždňa, môže zlepšiť vašu pamäť a koncentráciu.
Mnoho ľudí nedokáže bez čokolády prežiť bežný týždeň. Nová štúdia však dokázala, že na tom nie je nič zlé! Pravidelné pojedanie čokolády raz do týždňa zlepšuje pamäť, koncentráciu a schopnosť riešiť problémy.
Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí jedia hocijaký typ čokolády aspoň raz do týždňa majú lepšie výsledky z testov mozgu ako tí, ktorí nepatria k milovníkom tejto sladkej dobroty.
Môže to byť spôsobené vďaka obsahu flavanoidov, ktoré obsahujú kakaové bôby. Najviac ich je v horkej čokoláde, no nájdu sa, samozrejme, aj v iných druhoch. Flavanoidy sú antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Pripisujú sa aj citrusom a vínu. Dokázalo sa, že znižujú riziko demencie, pomáhajú v boji s priberaním, znižujú tiež riziko srdcovo- cievnych ochorení, cukrovky 2. typu, demencie a rakoviny.
Samozrejme, nemôžeme očakávať, že pri prejedaní sa čokoládou budeme fit. Konzumovanie čokolády by sme mali brať s mierou tak, ako všetko ostatné. Napriek tomu, že obsahuje tie dobré veci, v niektorých druhoch je veľa cukru, masla či škodlivý palmový olej. ,,Príjem čokolády by mal byť braný v rámci zdravých stravovacích návykov a treba vždy zvážiť energetický príjem a výdaj u jednotlivca, “ povedal jeden z výskumníkov.
Iná štúdia nedávno zistila, že malá dávka čokolády denne by mala pomôcť v prevencii s demenciou a Alzheimerom.
img: dailymail.co.uk