obrázok chýba
Zdroj: Vedelisteze.sk
Nezaradené

Slovenka názorne ukázala koľko cukru je v obľúbených sladkostiach

Po úspešnom projekte nemeckých spotrebiteľských organizácií, si aj portál Gazduj.sk posvietil na niekoľko sladkých výrobkov, ktoré zastávajú na slovenskom trhu popredné miesta.

V tomto projekte má hlavnú úlohu cukor. Konkrétne jeho obsah vo vybraných sladkostiach. A verte, rebríček Vás, tak ako nás, trochu zaskočí. Zmysly nás občas klamú. A kým sa nám zdá, že Mila rezy či Kofila sú sladšie ako Sójové rezy, opak je pravdou.

Prvé miesto v tomto rebríčku patrí tyčinke Margot, ktorá obsahuje viac ako 50% cukru. V 100 g tejto tyčinky sa nachádza 52,5 g jednoduchých cukrov [monosacharidov, resp. rýchlo stráviteľných cukrov: glukóza, fruktóza, galaktóza…;pozn. autora], čo odpovedá 13 kockám cukru, pričom 1 kocka obsahuje 4 g cukru.

Pri skonzumovaní sladkostí, ktoré obsadili druhé i tretie miesto, tiež prekročíme dennú dávku. Posledné dve miesta patria kakaovým sušienkam BeBe dobré ráno a horkej Fidorke, ktoré sa svojim obsahom cukru zmestili ako jediné z tohto rebríčka do do odporúčanej dennej dávky cukru určenej pre deti.

16

Fidorka horká (30 g) – 11,1 g cukru

15

Bebe Dobré ráno (50 g) – 14 g cukru

bebe-kakaoveimg: Lenka Sameková

14

Horalky (50 g) – 16,5 g cukru

horalkyimg: Lenka Sameková

13

Mila (50 g) – 17 g cukru

12

Deva Klasik (33 g) – 17,16 g cukru

11

Mäta (50 g) – 17,5 g cukru

10

Koko (35 g) – 17,75 g cukru

9

Rumba (32 g) – 18,4 g cukru

rumbaimg: Lenka Sameková

8

Kofila (35 g) – 19,43 g cukru

7

Kávenky (50 g) – 19,5 g cukru

kavenkyimg: Lenka Sameková

6

Lina (60 g) – 19,8 g cukru

5

Miňonky (50 g) – 20,75 g cukru

4

3Bit (46 g) – 22,77 g cukru

3

Sójové rezy (50 g) – 24,55 g cukru

2

Banány v čokoláde (45 g) – 26,15 g cukru

1

Margot (100 g) – 52,5 g cukru

margotimg: Lenka Sameková

Celý zoznam aj s infografikou si môžete pozrieť tu.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.