Mnoho ľudí má v obľube štipľavé jedlá a mnohí z nich sa im musia žiaľ zo zdravotných dôvodov vyhýbať. Či už ide o žalúdočné problémy, pálenie záhy alebo črevné potiaže, väčšinou sa jedná o zdravotné komplikácie, ktoré sa vyriešia v priebehu pár hodín či dní bez akejkoľvek špeciálnej lekárskej pomoci. Aj napriek tomu, že nepociťujeme konzumáciou pikantného žiadne výrazné zdravotné problémy, môže nám to aj tak uškodiť?
Štúdia publikovaná v roku 2019 vo World Journal of Surgical Oncology skúmala vplyv konzumácie pikantného jedla na vznik rakoviny hrubého čreva, ktorá sa odborne nazýva aj kolorektálny karcinóm. Do výskumu bolo zaradených osemsto subjektov, z ktorých 400 malo diagnostikovaný kolorektálny karcinóm na oddelení črevnej chirurgie v čínskej Sichuan Cancer Hospital od júla 2010 do mája 2012. Ďalších 400 osôb tvorilo kontrolnú skupinu bez tejto diagnózy a ktorí podstupovali rutinné lekárske vyšetrenia počas rovnakého obdobia. Zozbierané boli demografické údaje, údaje životného štýlu a stravovacích návykov z obdobia 10 rokov pred stanovením diagnózy rakoviny hrubého čreva. V štúdii sa porovnávali respondenti, ktorí konzumovali čili papričky 2x týždenne, 3-7x týždenne a viac ako 7x týždenne po dobu desiatich rokov, píše stránka wjso.biomedcentral.com.
Rakovina hrubého čreva je celosvetovo bohužiaľ na vzostupe
Čili papričky sú súčasťou stravy už tisíce rokov a konkrétne v čínskej provincii Sichuan sa používajú ako hlavné korenie. Čili paprička obsahuje kapsaicinoidy, ktoré sú zodpovedné za ich intenzívnu štipľavosť, pričom E-kapsaicín je hlavným kapsaicinoidom prítomným v čili papričkách. Hoci niektoré štúdie dospeli k záveru, že práve kapsaicín pomáha blokovať rozvoj rakoviny, príjem čili papričiek môže pôsobiť aj dráždivo, čo vedie k zápalovej reakcii, ktorá môže podporiť rozvoj malignity.
Hoci sa zistilo, že konzumácia čili papričiek súvisí so znížením výskytu väčšiny foriem rakoviny, tento vplyv sa neskúmal špeciálne v spojení s rakovinou hrubého čreva. Rakovina hrubého čreva je v súčasnosti tretím najčastejším zhubným nádorom na svete a s nezdravým životným štýlom sa výskyt tejto formy rakoviny a úmrtnosť v Číne v posledných rokoch zvýšili. V roku 2015 bolo v Číne diagnostikovaných 376 000 nových prípadov a zaznamenaných 191 000 úmrtí.
Všetkého veľa škodí a aj s pikantným treba byť opatrný
Čili paprička je pikantná a jej nadmerná konzumácia môže poškodiť sliznicu hrubého čreva, čo má z dlhodobého hľadiska súvis s výskytom kolorektálneho karcinómu. Vo všeobecnosti sú ale čili papričky prospešné a kapsaicín má aj protirakovinové účinky. Okrem toho môže požitie čili papričiek podporiť vylučovanie tráviacej šťavy a urýchliť pohyby čriev, čo môže na druhej strane znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
V súhrne výsledky štúdie naznačujú, že konzumácia čili papričiek nezvyšuje ani neznižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. No sú potrebné ešte ďalšie skúmania s detailnejším zisťovaním ako napríklad prijaté množstvo čili papričiek, nielen frekvencia ich požívania či referenčné obdobie dlhšie ako 10 rokov.