Odborníci odporúčajú obmedziť príjem pridaných cukrov na približne šesť čajových lyžičiek denne a sladké nápoje s obsahom cukru na menej ako jeden pohár týždenne, podľa rozsiahleho prehľadu dôkazov zverejneného v časopise The BMJ. Dôvodom sú obavy o zdravie. Vedci zistili významné škodlivé súvislosti medzi konzumáciou cukru a 45 zdravotnými problémami, ako sú astma, cukrovka, obezita, srdcové ochorenia, depresia, niektoré druhy rakoviny a vrátane smrti.
Je všeobecne známe, že nadmerný príjem cukru môže mať negatívny vplyv na zdravie a to viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) a iné organizácie k odporúčaniu obmedzenia príjmu voľných alebo pridaných cukrov na menej ako 10% z celkového denného príjmu energie.
Preto výskumníci z Číny a USA vykonali prehľad hodnotenie kvality dôkazov, potenciálnych skreslení a platnosti všetkých dostupných štúdií o spotrebe cukru a zdravotných dôsledkov. Prehľady zahŕňajú predchádzajúce metaanalýzy a poskytujú vysokú úroveň súhrnu výskumu na konkrétnu tému.
Rozsiahla analýza výskumov ukazuje negatívne dopady konzumácie cukru
Prehľad zahŕňal 73 metaanalýz u dospelých a detí z 8 601 článkov. Z toho 67 boli pozorovacie štúdie a šesť bola randomizovaných kontrolovaných štúdií. Výskumníci posúdili metodologickú kvalitu zahrnutých článkov a hodnotili dôkazy pre každý výsledok ako vysokú, strednú, nízku alebo veľmi nízku kvalitu, aby mohli vyvodiť závery.
Konzumácia cukru prispieva k týmto zdravotným problémom
Významné škodlivé súvislosti boli zistené medzi konzumáciou stravy s obsahom cukru a 18 endokrinných alebo metabolických výsledkov vrátane cukrovky alebo obezity; 10 kardiovaskulárnych výsledkov zahŕňajúc vysokého krvného tlaku, infarktu a mŕtvice; 7 výsledkov rakoviny vrátane rakoviny prsníka, prostaty a pankreasu; a 10 ďalších výsledkov počnúc astmou, kazom zubov, depresiou a smrťou.
Stredne kvalitné dôkazy naznačovali, že konzumácia nápojov s obsahom cukru bola signifikantne spojená s nárastom hmotnosti tela pre najvyšší versus najnižší príjem, zatiaľ čo konzumácia akéhokoľvek pridaného cukru bola spojená s nárastom tuku v pečeni a svaloch.
Nízke kvalitné dôkazy naznačovali, že každý nárast príjmu nápojov s obsahom cukru o jedno podávanie týždenne bol spojený s 4% vyšším rizikom artritídy, a každý nárast príjmu nápojov s obsahom cukru o 250 ml/deň bol spojený s 17% a 4% vyšším rizikom ischemickej choroby srdca a smrti.
Nízke kvalitné dôkazy tiež naznačovali, že každý nárast príjmu fruktózy o 25 g/deň bol spojený s 22% zvýšeným rizikom rakoviny pankreasu.
Cukor je tichý zabijak
Výskumníci uznávajú, že existujúce dôkazy sú väčšinou pozorovacie a nízkej kvality a zdôrazňujú, že dôkazy o spojitosti medzi konzumáciou stravy s obsahom cukru a rakovinou sú stále obmedzené, a že vyžadujú ďalšie výskumy.
Napriek tomu tvrdia, že tieto zistenia spolu s usmerneniami WHO, Svetového výskumného fondu pre rakovinu a Amerického inštitútu pre výskum rakoviny naznačujú, že by sa mal obmedziť príjem voľných cukrov alebo pridaných cukrov na menej ako 25 g/deň (približne šesť čajových lyžičiek denne) a obmedziť konzumáciu sladkých nápojov s obsahom cukru na menej ako jedno podávanie týždenne (približne 200-355 ml/týždenne).