Spargla a mocenie
Zaujímavosti

Prečo po zjedení špargle moč zapácha? Tento zápach rozpozná len necelých 67 % ľudí

Moč je spôsob, akým vaše telo filtruje odpadové látky cez obličky a udržuje tak svoju vnútornú rovnováhu. Je však známe, že po konzumácii špargle niektorí ľudia pociťujú nepríjemný zápach moču. Aj keď by to mohlo vzbudiť obavy, neznamená to, že by ste mali úplne vylúčiť túto chutnú zeleninu zo svojho jedálnička, píše health.clevelandclinic.org.

Podľa doktora Bobarta, odborníka na výživu, je špargľa potravina s nízkym obsahom draslíka v malých porciách, čo znamená, že ju môžete konzumovať ako súčasť zdravej stravy bez obáv o svoje obličky. Pre ľudí s ochorením obličiek je odporúčané dodržiavať stravu s nízkym obsahom draslíka, a preto je špargľa v množstve šesť stoniek alebo menej vynikajúcim doplnkom.

Bohužiaľ, neexistuje spôsob, ako zabrániť vzniku zápachu po zjedení špargle. Napriek tomu to nie je vážny problém a postihuje mnohých z nás. Preto sa nevyhýbajte špargli kvôli zápachu moču.  Je dôležité si uvedomiť, že zápach moču po jedle špargle je normálny a dočasný. Ak by ste však mali trvalý nepríjemný zápach moču aj bez konzumácie špargle alebo ak tento zápach sprevádzajú ďalšie príznaky, mali by ste sa poradiť s lekárom, pretože to môže byť príznakom iných zdravotných problémov.

Čo nepríjemný zápach spôsobuje?

Hlavným pôvodcom zápachu je kyselina asparagínová, ktorá sa v špargli nachádza. Po strávení sa kyselina asparagínová rozkladá na zložky obsahujúce síru. Síra vo všeobecnosti nemá príjemnú vôňu a práve pri močení sa tieto zložky obsahujúce síru takmer okamžite odparujú, čo spôsobuje nepríjemný zápach.

Stojí za zmienku, že špargľa nie je jedinou potravinou, ktorá môže zmeniť zápach moču. Iné potraviny a nápoje tiež môžu spôsobiť nepríjemný zápach moču. Napríklad niektorí ľudia uvádzajú, že príliš veľa kávy spôsobuje, že ich moč zápachom pripomína kávu. Ružičkový kel, cibuľa či cesnak sú tiež spájané s nezvyčajným zápachom moču u niektorých ľudí.

Špargľový zápach moču sa zvyčajne objavuje medzi 15 a 30 minútami po konzumácii tejto zeleniny a môže pretrvávať niekoľko hodín. Jedna štúdia dokonca zistila, že zápach môže pretrvávať až 14 hodín.

V konečnom dôsledku je špargľa chutnou a výživnou zeleninou, ktorú by ste mali zahrnúť do svojho jedálnička. Jej výhody pre vaše zdravie ďaleko prevyšujú dočasný zápach moču, ktorý sa po jej konzumácii môže vyskytnúť.

Obrázok: https://pixabay.com/photos/green-asparagus-asparagus-vegetables-7984151/

Nie každý je schopný tento zápach rozpoznať!

Podľa Amy Krambeck, ktorá pôsobí ako urologička v univerzitnej nemocnici IU Health Methodist Hospital v štáte Indiana a ktorá sa špecializuje na chirurgickú a lekársku liečbu kameňov a benígnej hyperplázie prostaty, tvrdí, že jedna tretina ľudí nikdy tento zápach po zjedení špargle nezacíti.

„Malé percento populácie má genetickú mutáciu vo svojom vnímaní čuchu a nie je schopné  tento zápach vnímať,“ hovorí lekárka Krambeck.

Sú to v podstate genetické odchýlky, ktoré ovplyvňujú schopnosť detegovať vôňu. Preto niektorí ľudia nemôžu zaznamenať zápach síry vo svojom moči, informuje stránka Univerzitnej nemocnice v Indiane.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť