umela inteligencia
Zdroj: Owen Beard z Unsplash
Jednohubky, Zaujímavosti

Umelá inteligencia vám vie uľahčiť život

Umelá inteligencia (AI) už dávno nie je len výsadou sci-fi filmov. Denne sa s ňou stretávame, je už súčasťou väčšiny aplikácií, ktoré používame a jej možnosti sa neustále rozširujú. Na niektoré sme si už zvykli, pretože ponúkajú širokú škálu nástrojov, ktoré dokážu uľahčiť a zefektívniť bežné úlohy. Ako však využívať umelú inteligenciu naplno?

Ktoré AI využiť?

Využívanie AI nástrojov je nenáročné a dostupné pre každého. Väčšina z nich je dostupná online a vyžaduje si len pripojenie na internet a počítač alebo mobilné zariadenie. Mnohé z nich ponúkajú bezplatné verzie s obmedzenými funkciami, no za príplatok môžete získať prístup k rozšíreným možnostiam a pokročilým nástrojom.

  • Chat GPT. Pokročilý jazykový model, ktorý dokáže vygenerovať text, prekladať jazyky, písať rôzne druhy kreatívneho obsahu a odpovedať na vaše otázky informatívnym spôsobom. Informácie z takéhoto jazykového modelu si budete musieť overiť, no napríklad písanie projektov do školy alebo robenie si rešeršu pomocou takéhoto nástroja vie prácu urýchliť.
  • Veľký jazykový model od Google, ktorý je schopný spracovávať informácie z rôznych zdrojov a generovať komplexné odpovede na vaše otázky. Efektívne spracuje informácie z rôznych zdrojov a vy v reálnom čase viete porovnávať napríklad ponuky dovoleniek.
  • AI platforma, ktorá umožňuje vývojárom jednoducho integrovať AI funkcie do ich aplikácií a webových stránok. Ponúka širokú škálu nástrojov, ako je spracovanie jazyka, rozpoznávanie reči a strojové učenie.

Ako vám AI pomôže ešte viac?

1.    Prekladanie textov

Prekonajte jazykové bariéry s pomocou nástrojov ako Google Translate, DeepL alebo Microsoft Translator. Áno aj obyčajný Google Translator je AI nástroj. Tieto platformy dokážu prekladať texty v reálnom čase s vysokou presnosťou, čím vám ušetria čas a námahu.

2.    Plánovanie dovolenky

Cestovanie s AI je hračka. AI platformy vám pomôžu porovnať napríklad ceny  ubytovania z rôznych webových stránok a rezervačných systémov, ako sú Booking.com, Airbnb a Hotels.com. Môžete si vyhľadať hotely, apartmány, penzióny a iné typy ubytovania podľa vašich požiadaviek, ako je lokalita, vybavenie, cena a hodnotenie od ostatných cestovateľov. Na základe vašich preferencií a rozpočtu odporučí tie najlepšie letenky, pobyty alebo ubytovanie a uľahčí vám tak plánovanie vašej dovolenky.

Opýtajte sa Chat GPT aké atrakcie, pamiatky, reštaurácie a podujatia v danej destinácii nájdete. Aktivity vie dokonca prispôsobiť na základe vašich záujmov.

3.    Vzdelávanie

Učte sa zábavne a efektívne s pomocou AI asistentov ako Duolingo, Memrise či Beelinguapp. Tieto platformy ponúkajú interaktívne kurzy jazykov alebo rôzne iné kurzy, ktoré vám pomôžu so vzdelávaním

AI systémy dokážu analyzovať údaje o študentoch, ako sú výsledky, študijné návyky a záujmy, a na základe nich vytvoriť personalizované študijné plány. To umožňuje študentom učiť sa vlastným tempom a zamerať sa na oblasti, ktoré potrebujú najviac zlepšiť.

4.    Inšpirácia na voľnočasové aktivity

Hľadáte tipy na výlety, aktivity či zábavu vo vašom okolí? AI vám pomôže. Platformy ako Zoznam.sk, KamZaCim.sk či Tripadvisor vám na základe vašich záujmov odporučia tie najvhodnejšie možnosti, čím vám uľahčia výber a ušetria čas.

Ak sa ani pomocou týchto webov s implementovaným AI neviete rozhodnúť, skúste sa opýtať Chat GPT. Ten vám poradí atrakcie, ktoré sú v najbližšom okolí. No môžete mu povedať aj svoj rozpočet alebo čas, ktorý máte na výlet vyhradený. Na základe toho vám naplánuje výlet. Dokonca sa ho môžete opýtať, čo si máte zbaliť.

5.    Pomoc s tvorbou pozvánok

Vytváranie pozvánok na oslavy a udalosti môže byť zdĺhavé a nudné. Ak chcete, aby vám ich vytvoril profesionál, tak aj drahé. S pomocou AI nástrojov ako Canva, Greetings Island či Adobe Spark sa z vás stane grafický dizajnér.

Na výber máte širokú škálu predlôh a možností úprav, s ktorými aj sami vytvoríte originálne a pútavé pozvánky. AI funkcie ako vyrezávanie postáv alebo tvorba vlastných obrázkov ešte urýchľujú tento proces.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.