plechovka batkeria
Jednohubky, Zaujímavosti

Zvykneš piť z plechovky bez toho, aby si ju dôkladne umyl? Potom toto radšej nečítaj

Určite to poznáš, utekáš do obchodu smädný a zoberieš prvý nápoj, ktorý uvidíš. Častokrát je to aj plechovka. Málokto z nás sa ale zamyslí nad tým, aké dôležité je umývať plechovku pred pitím. Skutočnosť je taká, že povrch plechoviek môže byť kontaminovaný rôznymi baktériami, prachom alebo dokonca výkalmi hlodavcov. Tieto kontaminácie môžu viesť k zdravotným problémom, ktoré si často ani neuvedomíš, keď si vychutnáš bublinky, ako kĺžu dole hrdlom.

Plechovky na nápoje prechádzajú dlhým procesom od výroby až po konečného spotrebiteľa. Počas tohto procesu môžu byť vystavené rôznym kontaminantom. Výskum na univerzite v Clemsonu zistil, že zo 190 plechoviek, ktoré boli testované počas 7 týždňov, iba 22% bolo klasifikovaných ako čisté, zatiaľ čo 46% sa nachádzalo v nebezpečne nehygienickej kategórii. To znamená, že takmer polovica testovaných plechoviek nesie riziko prenosu baktérií na spotrebiteľa​.

Ako sa môže znečistiť plechovka?

Kontaminácia plechoviek môže vzniknúť počas prepravy, skladovania v skladoch, alebo dokonca pri manipulácii v obchodoch. Inými slovami, všade na ceste z výrobnej linky, až kým si nenájde cestu do tvojho košíka.

Najčastejšie sa na plechovkách nachádzajú baktérie ako Staphylococcus, Streptococcus, E. coli, Salmonella a koliformné baktérie. Tieto baktérie môžu pochádzať zo znečistených rúk, ktoré s plechovkami manipulujú, z výkalov zvierat alebo z kontaminovaných skladovacích priestorov​. Mimochodom, podobné baktérie nájdeš aj na toalete.

bakteria

Zdroj: Arek Socha z Pixabay

Na plechovkách sa tak môžu nachádzať rôzne patogény a kontaminanty. Hlodavce ako potkany a myši sú považované za hlavné zdroje kontaminácie, rovnako ako šváby a iný hmyz, ktorý sa môže dostať na povrch plechoviek počas prepravy a skladovania. Tekutiny z iných produktov v skladoch môžu tiež zanechať zvyšky na plechovkách, rovnako ako prach a nečistoty zo skladovacích priestorov či dopravných prostriedkov​, približuje web totallydrinks.com.

Jedným z ďalších rizík sú plesne a huby, ktoré sa môžu na povrchu plechoviek vytvárať, ak sú skladované v teplých a vlhkých podmienkach. Tieto môžu spôsobiť dýchacie problémy a alergické reakcie, najmä u ľudí so zvýšenou citlivosťou​

Ako najlepšie očistiť plechovku od nečistôt?

Najlepším spôsobom, ako minimalizovať riziko, je plechovky pred pitím vždy umyť. Existuje niekoľko jednoduchých krokov na očistenie povrchu plechoviek. V prvom rade opláchni plechovku horúcou vodou, aby si odstránil prach a nečistoty. Ak by si to chcel vyšperkovať, potom použi mydlo a horúcu vodu na dôkladné vyčistenie povrchu plechovky a odstránenie baktérií. Vydezinfikuj povrch antibakteriálnou utierkou alebo dezinfekčným roztokom, potom ju opláchni a osuš. Samozrejme, nie vždy sa to dá.

Ak však nemáš práve prístup k týmto prostriedkom, jednoduchým riešením je aspoň utrieť plechovku vlhkou papierovou utierkou, najmä ak je zjavne znečistená. Ďalším jednoduchým riešením je používať slamku, aby sa zabránilo priamemu kontaktu pier s povrchom plechovky.​

Treba ale povedať, že hoci riziko ochorenia z kontaminovaných plechoviek pre väčšinu zdravých ľudí je pomerne nízke, vždy sa oplatí byť opatrný. Vyčistiť plechovku ti zaberie pár sekúnd, tak prečo by si to neurobil, ak ti to môže pomôcť predísť problémom?

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.