zdvihnuty prostrednik fakac
Jednohubky, Zaujímavosti

Ako vznikol „fakáč“? Zdvihnutý prostredník mal v minulosti iný význam, a neuveríš aký

Pravdepodobne si sa už viackrát v živote poriadne naštval. Niekedy možno aj ty „vybuchneš“ a lietajú z teba nadávka ako voda z fontány. Keď sa ukľudníš, tak sa sám seba pýtaš, odkiaľ také slová poznáš. Vedz, že ak si sa v tomto našiel, tak nie si sám. Deje sa to všetkým.

Jedným z gest, ktoré používame, keď sme nahnevaný, je „fakáč“, zodvihnutý prostredník. Ním druhú osobu väčšinou posielame do „teplých krajín“. Vedel si ale, že v minulosti toto gesto malo úplne iný význam. Doslova opačný. Poďme sa pozrieť na túto tému spolu s YouTube kanálom What the Fact?.

Prostredníctvom sa vyjadrovala náklonnosť druhej osobe

Vieš si predstaviť, že keby sa ti niekto páčil, tak by si mu ukázal dvihnutý prostredník? Vedz, že ak by si žil v antickom svete, tak týmto spôsobom by si vyjadril druhej osobe fyzickú náklonnosť. Doslova išlo o gesto sexuálnej náklonnosti. Išlo o obdobie od  približne 8. storočia pred n.l. do 5. storočia n.l.. Keď si niekomu teda ukázal prostredník, tak pravdepodobne si zažil pekný večer, dnes by si ale asi dostal na frňák.

Otázkou teda je, ako sa z milostného gesta stala urážka?

Možno sa teraz pýtaš, ako je možné, že keď sme si v minulosti zodvihnutým prostredníkom preukazovali náklonnosť, tak ako sa z neho stala urážka.

Odpoveď na túto otázku má niekoľko vysvetlení. Na slávnostiach boha Dionýza predstavil dramatik Aristofanes predstavenia, ktoré ale divákov moc nezaujalo, bola príliš intelektuálna. Neskôr hru ale prepísal a pridal vulgarizmy. V jednej scéne Sokrates poučuje Strepsiadese, ktorý mu gestom, dvihnutým prostredníkom ukázal, že ho to nezaujíma. Zároveň ale, ho aj ním nazval aj „veľkým demagógom“ a taktiež zosmiešnil jeho argumenty tým, že ich prirovnal k ničomu inému než k genitáliám.

Hra ale nemala aj napriek tomu úspech medzi divákmi, no filozofa Díogenésa predstavenie očarilo, hlavne gesto, ktoré neskôr začal vo veľkom používať pri filozofických hádkach so Sokratovými učencami.

Do sveta ho rozniesli Rimania

Gesto zdvihnutého prostredníka do sveta rozniesli Rimania. Germánski barbari pred stretom s rímskymi légiami, ukazovali svojim nepriateľom svoje prirodzenia a Rimania im chceli odplatiť toto gesto rovnako. Problém ale bol, že mali na sebe brnenie, ktoré sa nedalo dávať tak ľahko preč. A tak si spomenuli na zdvihnuté prostredníky. Výsledkom bolo, že z tohto gesta sa stal vulgarizmus, ktorý pozná dnes prakticky celý svet.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.