psie oci (2) pes
Zdroj: Julian Zwengel z Unsplash
Zaujímavosti, Zvieratá

Dokážu psy plakať? O tomto si asi netušil a ani to, čo slzami vyjadrujú

Dlho sa predpokladalo, že plač je výlučne ľudským prejavom, najmä pokiaľ ide o emocionálnu odozvu na smútok alebo radosť. Zdá sa ale, že nie je tomu celkom tak. V poslednom čase sa objavuje čoraz viac prác, ktoré naznačujú, že psy môžu tiež prejavovať emócie prostredníctvom produkcie sĺz, hoci mechanizmy a účely môžu byť iné než u ľudí.

Výskumníci z japonskej univerzity Azabu uskutočnili v roku 2022 štúdiu, ktorá skúmala, či psy reagujú na emocionálne situácie so svojimi majiteľmi produkciou sĺz. Štúdia publikovaná v magazíne Current Biology ukázala, že keď sa psy stretli so svojimi majiteľmi po niekoľkých hodinách odlúčenia, produkovali viac sĺz v porovnaní s bežným stavom. Merania produkcie sĺz boli vykonané prostredníctvom testu Schirmerovho prúžku, čo je metóda na meranie slzenia oka.

„Hormón lásky“ hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe sĺz

Vedci predpokladajú, že tento nárast sĺz je spojený so zvýšenou hladinou hormónu oxytocínu, ktorý je známy ako hormón lásky a hrá dôležitú úlohu pri vytváraní spoločenských väzieb medzi ľuďmi a zvieratami. Táto štúdia naznačuje, že slzy môžu byť prejavom pozitívnych emócií u psov, najmä pri opätovnom stretnutí s ľuďmi, s ktorými sú úzko spojení. Jednou z hypotéz je, že práve tieto emocionálne reakcie môžu posilňovať puto medzi psom a človekom.​

Dokážu psy slzami prejaviť aj smútok?

Otázka, či psy dokážu plakať aj v reakcii na negatívne emócie, ako je smútok, zatiaľ zostáva nezodpovedaná. Výskumníci tvrdia, že na overenie tejto teórie je potrebný ďalší výskum. Napriek tomu je táto štúdia jedným z prvých dôkazov, že emocionálne slzy nemusia byť výlučne ľudským fenoménom a že psy dokážu zažívať komplexné emocionálne stavy, ktoré sa prejavujú aj na fyziologickej úrovni.

Aj napriek tomu, že slzy ako prejav emócie smútku nie sú u psov preukázané, pri emócii radosti môžeš okrem sĺz pozorovať ďalší psí prejav a to takzvaný psí smiech. Psy sa môžu smiať, aj keď to nie je rovnaké ako ľudský smiech. Tento prejav je najčastejšie počuť ako rytmické, hrdelné dýchanie, ktoré vydáva pes pri hraní alebo vzrušení. Vedecké štúdie ukázali, že tento smiech je zvyčajne spojený s pozitívnymi emocionálnymi stavmi a je súčasťou toho, ako psy vyjadrujú radosť a nadšenie.

Výskum uskutočnený v roku 2001 behaviorálnymi vedcami pod vedením Patricie Simonet z Univerzity v Nevade, zistil, že tieto hrdelné zvuky majú navyše upokojujúci účinok na iných psov a dokonca môžu pomôcť znížiť stres a úzkosť u psov, ktoré tento zvuk počujú. Týmto spôsobom sa smiech psov stáva formou komunikácie medzi nimi, ktorá podporuje hru a priateľské interakcie. Aj keď psí smiech nie je presne rovnaký ako ten ľudský, je to prejav ich radosti a uvoľnenia. Môžeš si to všimnúť v situáciách, keď je pes uvoľnený a hrá sa, pričom sa objavuje aj krútiaci chvost, žiariace oči a otvorená tlama, ktorá vyzerá ako široký úsmev. (Simonet, P.R., Murphy, M., & Lance, A. (2001).

Zdá sa tak, že psy majú veľmi silné emocionálne väzby na svojich majiteľov a produkcia sĺz môže byť jedným z prejavov tohto puta. To, či tieto slzy zahŕňajú aj smútok podobný ľudskému, ešte nie je úplne jasné, ale nové výskumy určite pomôžu objasniť, do akej miery psy pociťujú a prejavujú svoje negatívne emócie.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.