Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Móda, Zaujímavosti

Vieš, prečo sa na nových kabátoch či oblekoch zašívajú vrecká a zadný rozparok? O tomto si asi netušil

Možno si si všimol, že na novom kabáte sú vrecká a zadný rozparok zašité. Tento jav nie je chybou, ale zámernou úpravou, ktorá má svoje dôvody, približuje web readersdigest.ca.

Prečo sa na kabátoch či oblekoch zašívajú vrecká a zadný rozparok?

Na nových kabátoch sa často zašívajú vrecká a zadný rozparok z dôvodu udržania ich tvaru a ochrany počas výroby, prepravy a vystavovania v obchodoch.

Zasite razporok kabat_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Mimochodom, ak si kúpiš kabát, tak ho nezabudni zašitý rozparok rozpárať. Jeho účelom je poskytnúť väčšiu voľnosť pohybu pri chôdzi alebo sedení a zabrániť napnutiu materiálu, čo zvyšuje komfort nosenia.

Poďme teraz ďalej. Keďže zákazníci si kabáty skúšajú, vloženie rúk do vreciek by mohlo látku roztiahnuť a spôsobiť, že kabát stratí svoj elegantný vzhľad. Zašitie vreciek a rozparku tak zabezpečuje, že kabát si zachová čisté línie a estetický vzhľad počas manipulácie v predajni, čo zvyšuje jeho predajný potenciál.

To ale nie jediný dôvod. Týmto postupom sa tiež zabránilo tomu, aby zákazníci počas skúšania oblekov napĺňali vrecká a deformovali tak tvar kabáta. Zašívanie vreciek sa preto stalo bežnou praxou, aby sa ochránil celkový tvar a štruktúra odevu, ktorý si tak zachoval svoju pôvodnú kvalitu až do momentu, keď sa nový majiteľ rozhodne kabát alebo sako skutočne nosiť.

Kam až siaha história zašívania vreciek na kabátoch?

V 19. storočí boli obleky a kabáty tradične šité s vnútornou vrstvou konskej srsti, ktorá sa prišívala k vlnenému materiálu, aby si odev zachoval svoj tvar a vydržal dlhšie a to až do 30 rokov 19. storočia. V tej dobe boli kabáty vyrábané prevažne ručne a neskôr zašívanie vreciek a ďalších častí zabezpečovalo, že si oblek udrží svoj pôvodný tvar počas celého svojho životného cyklu od výroby až po čas strávený na predajni.

Keď sa v oblekoch začali využívať moderné výrobné techniky, výrobcovia prešli na lacnejšie materiály a postupy, ako napríklad lepenie vrstiev namiesto šitia. Hoci to znížilo náklady a umožnilo masovú výrobu oblekov, odevy sa rýchlejšie opotrebovávali a preto sa vrátili k zašívaniu vreciek, čo bolo spôsobom, ako udržať ich elegantný vzhľad počas vystavenia v obchode​.

Mnohí ľudia zabúdajú tieto švy rozstrihnúť, pretože si neuvedomujú, že sú tam len dočasne a že ich treba odstrániť pred nosením​. Pre niektorých to môže byť otázka neznalosti, keďže predpokladajú, že švy sú súčasťou dizajnu kabáta. Iní si jednoducho nevšimnú tieto stehy, keďže môžu byť veľmi nenápadné a tak kabát nosia bez toho, aby to vôbec zaregistrovali​. Keď si však kúpiš takto zašitý kabát, mal by si si tieto dočasné stehy odstrániť. Stačí použiť malý nástroj, ako sú manikúrové nožničky a opatrne šitie na vreckách a rozparku odstrihnúť. Nie všetky vrecká sú však funkčné, niektoré sú len ozdobné, preto buď opatrný, aby si neroztrhol látku. Ak si predsa len na to netrúfaš, šikovná krajčírka ti s tým určite pomôže.

Článok vznikol v spoluprácu s dámskym a pánskym e-shopom shopujem.sk, ktorý ponúka najnovšiu módu za super cenu.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.