kava
Ľudské telo, Veda a technika

Piješ kávu? Vedci odhalili jej ďalší účinok na tvoje telo. Ak to s ňou nepreháňaš, máme pre teba dobré správy

Vedel si, že ročne sa vypije viac ako 400 miliárd šálok kávy? Vo všeobecnosti ide o tretí najpopulárnejší nápoj na svete, hneď po čaji a vode. Káva to ale nemala vždy ustlané na perine, v minulosti bola označovaná aj ako „satanský nápoj“, to sa ale zmenilo v roku 1615 požehnal, keď ju pápež Klement VIII. požehnal. Mimochodom, predtým ju hanobil.

Dnes vieme, že káva má na naše telo viacero pozitívnych účinkov, samozrejme, ak to s ňou nepreháňame.

Najnovšie vedci z The Endocrine Society prišli s ďalšími zisteniami, ako vplýva pitie kávy na naše zdravie. Poďme sa nižšie pozrieť na ich zistenia.

Ako vplýva pitie kávy na tvoje telo?

Výskumníci zistili, že pravidelný príjem kávy alebo kofeínu, najmä v stredných dávkach, je spojený s nižším rizikom vzniku kardiometabolických ochorení. Ide napríklad o cukrovku 2. typu, ischemickej choroby srdca (pozn. zúženiu alebo upchatiu koronárnych tepien) a mŕtvice.

Podľa výskumníkov konzumácia troch šálok kávy denne alebo 200-300 mg kofeínu môže znížiť riziko vzniku týchto ochorení u ľudí, ktorí zatiaľ nemajú žiadne kardiometabolické ochorenia.

„Zistili sme, že ľudia, ktorí konzumujú mierne množstvo kávy alebo kofeínu, majú približne o 48,1 % nižšie riziko vzniku nových kardiometabolických ochorení v porovnaní s tými, ktorí kofeín nekonzumujú alebo ho prijímajú v menšom množstve,“ uviedol Dr. Ke.

Možno si teraz hovoríš, že piješ kávy menej. Vedz, že aj to má svoj význam. Z benefitov kávy a kofeínu ale vyťažíš výrazne menej. Ako sa ale hovorí, všetko sa počíta. Výskumníci totiž zistili, že akékoľvek pitie kávy s kofeínom prispelo k nižšiemu riziku vzniku kardiometabolických ochorení. Najvýraznejší ochranný účinok však mali účastníci, ktorí uvádzali mierny príjem kávy alebo kofeínu.

„Štúdia zistila, že v porovnaní s nekonzumentmi alebo konzumentmi s menej ako 100 mg kofeínu denne mali konzumenti mierneho množstva kávy (3 nápoje denne) alebo kofeínu (200 – 300 mg denne) o 48,1 % alebo 40,7 % znížené riziko nových kardiometabolických ochorení.“

Význam kávy a kofeínu v strave

Káva a kofeín môžu mať ochranný účinok v rôznych fázach vývoja kardiometabolických ochorení. To znamená ešte predtým, ako prepuknú zdravotné problémy. Tí, ktorí pravidelne konzumujú mierne množstvo kávy alebo kofeínu, majú menšiu pravdepodobnosť rozvoja týchto ochorení v porovnaní s tými, ktorí kofeín nepijú alebo ho pijú menej.

„Naše zistenia naznačujú, že podporovanie miernej konzumácie kávy alebo kofeínu ako súčasti zdravej výživy by mohlo priniesť významné výhody pri prevencii kardiometabolických ochorení,“ uviedol Dr. Ke.

Štúdia sa opierala o údaje z britskej databázy UK Biobank, ktorá sleduje životný štýl a zdravotné údaje obyvateľov UK.ň

Záverom treba ale povedať, že s kávou a kofeínom by si to nemal preháňať. Všeobecne sa odporúča, aby zdravý dospelý človek neprijímal viac ako 400 mg kofeínu denne, čo zodpovedá približne štyrom šálkam kávy.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.