palubna doska auta snezor
Jednohubky, Zaujímavosti

Vieš, na čo slúži tento podivný kruh na palubnej doske tvojho auta? Nie je na okrasu a nikdy by si ho nemal zakrývať!

Moderné auta sú vybavené mnohými technológiami a funkciami, o ktorých nemusíš mať ani paru, že tam sú. Nedávno sme sa napríklad pozreli na tlačidlo, ktoré nájdeš na spätnom zrkadle. Možno si o tom ani netušil, ale tvoje spätné zrkadlo má nočný režim. Ide o funkciu, ktorá slúži na to, keď cestuješ v noci a za tebou ide auto, tak aby ti odraz zo svetla nesvietil tak intenzívne do očí.

Snezor na stmavnenie odrazu spatnych zrkadiel_titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk

Dnes by sme ti chceli dať do pozornosti ďalšiu funkciu tvojho auta, o ktorej pravdepodobne ani netušíš, že ju tam máš. Je ale pomerne užitočnou.

Zvláštny „krúžok“ na palubnej doske

Najbližšie, keď si sadneš za volant, tak sa pozri na palubnú dosku. Mal by si tam nájsť niečo, čo pripomína krúžok, prípadne iný tvar. Tieto krúžky sú niekedy zapustené do palubnej dosky a inokedy mierne vyčnievajú, prípadne splývajú s povrchom. Na prvý pohľad to bude vyzerať pravdepodobne ako dizajnový prvok, v skutočnosti má ale táto časť palubnej dosky úplne iný význam. Nejde totiž o žiadnu okrasu.

Can someone tell me what this circular indentation is for? It’s only on one side of the dash.
byu/J_Thompson82 inNissan

Uhádneš, čo to je a na čo slúži? Vyzerá to ako gombík na palubnej doske, ale nie je. Táto časť palubnej dosky je oveľa dôležitejšia, než si myslíš.

Asi by ťa to nenapadlo, ale ide o snímač slnečného žiarenia. Tie sú zväčša umiestnené v hornej časti prístrojovej dosky a často sú namontované na odnímateľnej časti palubnej dosky, napríklad na mriežke reproduktora alebo prieduchu rozmrazovača a podobne. Dokonca tento senzor často býva na oboch stranách palubnej dosky. Nie je to ale pravidlom.

Na čo slúži tento nenápadný senzor?

Ako už z názvu tohto senzora vyplýva, tak ide o snímač, ktorý monitoruje intenzitu slnečného svetla. Jeho účelom napríklad je, že upravuje fungovanie HVAC (pozn.: kúrenie, ventilácia a klimatizácia) s cieľom, aby jazda autom bola pre pasažierov komfortnejšia počas slnečných dní.

Ako funguje snímač slnečného žiarenia?

Ak rozmýšľaš nad tým, ako tento senzor funguje. Senzor slnečného žiarenia na palubnej doske, často v tvare krúžku, funguje na princípe merania intenzity slnečného svetla, ktoré dopadá na čelné sklo vozidla. Keď senzor zaznamená zvýšenú intenzitu slnečného svetla, napríklad počas jasného slnečného dňa, systém klimatizácie alebo kúrenia automaticky upraví nastavenia tak, aby v interiéri vozidla zostala konštantná a pohodlná teplota. Tým sa predchádza prehrievaniu interiéru a zabezpečuje sa komfort pasažierov.

klima v aute
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pre tých viac technických ľudí, tento snímač funguje vďaka súčiastke nazývanej fotodióda. Fotodióda je malá súčiastka, ktorá má schopnosť „cítiť“ svetlo. Keď na ňu dopadne slnečné svetlo, začne vyrábať veľmi malý elektrický prúd. Tento prúd potom „povie“ autu, koľko svetla na palubnú dosku práve dopadá.

Čím silnejšie je svetlo (napríklad počas jasného slnečného dňa), tým viac sa táto fotodióda „bráni“ a zvyšuje svoj odpor, akoby sa snažila spomaliť tok prúdu. Výsledkom je, že do systému auta ide menej elektrického signálu.

Vnútorný systém auta si potom všimne, že prichádza menej signálu, a vyhodnotí to ako znamenie, že svetlo je silné. Na základe toho sa automaticky upravia funkcie, ako klimatizácia alebo kúrenie, aby sa vnútro auta neprehrievalo a bolo pre teba a pasažierov stále príjemné.

 

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.