elektricka zastrcka
Jednohubky, Zaujímavosti

Týchto 5 spotrebičov spôsobuje najviac požiarov v domácnostiach. Situáciu nepodceňuj, stačí len chvíľa a nebezpečenstvo je tu

Určite si už počul o tom, že elektrické spotrebiče v domácnosti môžu spôsobiť požiar. Ide o hroznú osobnú tragédiu, ktorú, ak si nezažil, tak vedz, že máš veľké šťastie. Rozmýšľal si ale niekedy nad tým, aké spotrebiče sú najčastejšie vinníkmi požiaru? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie s portálom thesilverlining.com.

Tieto spotrebiče v domácnosti môžu najčastejšie za vznik požiaru

Rúra a varná doska

Medzi spotrebiče, ktoré kraľujú tomuto rebríčku, patria rúry a varné dosky. Majú na svedomí kvantum požiarov a to hlavne kvôli ich vysokým teplotám. Oheň môže vypuknúť, ak je jedlo ponechané bez dozoru, alebo ak dôjde k rozliatiu mastnoty. Problémom môžu byť aj zanedbané čistiace práce, keď sa v rúre hromadia tuky, ktoré sa môžu vznietiť pri vysokých teplotách.

Práčka

Asi by ťa to nenapadlo, ale aj na prvý pohľad neškodná práčka, môže spôsobiť požiar. Dôvodom sú najmä poruchy na elektrických obvodoch, ktoré môžu viesť k prehriatiu a následnému vzniku ohňa.

pracka titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk

Sušička

Sušičky sú nebezpečné hlavne kvôli riziku nahromadenia vlasov a prachu v prachových filtroch. Tieto materiály sú vysoko horľavé a pri vysokej teplote môžu spôsobiť vznietenie. Preto by si nemal nikdy podceňovať čistenie filtrov.

Chladnička

Aj keď si to mnohí neuvedomujú, chladničky sú častou príčinou požiarov, najmä kvôli problémom s elektrickými obvodmi. Staršie chladničky môžu mať poškodené vedenie alebo slabú izoláciu, čo vedie k prehriatiu a vzniku iskier. Nikomu asi netreba zvlášť vysvetľovať, že ak chladnička iskrí v blízkosti horľavého materiálu, tak problém je na svete. Rovnako aj samotná chladnička má viacero plastových prvkov, ktoré môžu následne zbĺknuť.  Zásadné je tiež dbať na správne umiestnenie chladničky tak, aby sa predišlo preťaženiu elektrických zásuviek.

Mikrovlnka

Mikrovlnné rúry, ak sa používajú nesprávne, môžu ľahko spôsobiť požiar. Typickými príkladmi sú kovové predmety ponechané v rúre alebo nesprávne nastavené časy ohrievania. Staršie modely môžu mať tiež poruchy, ktoré vedú k prehrievaniu vnútorných komponentov.

Medzi ďalšie rizikové zariadenia patria napríklad toastovače, rýchlovarné  kanvice a ďalšie obdobné zariadenia, ktoré by si nemal nechávať v zásuvke a zapnuté bez dozoru.

Môže požiar spôsobiť aj preťaženie zásuvky či elektrickej rozdvojky?

Rovnako by si nemal preťažovať ani zásuvky či elektrické rozdvojky. Môžeš totiž spôsobiť požiar. Tento problém vzniká vtedy, keď je do jednej zásuvky zapojených príliš veľa spotrebičov, čo vedie k prekročeniu maximálneho prúdového zaťaženia, ktoré je schopná zásuvka alebo rozdvojka bezpečne zvládnuť. Preťaženie spôsobuje prehrievanie vodičov, čo môže viesť k topeniu izolácie a následne k iskreniu a vzniku ohňa.

Pre lepšiu ilustráciu, ako vyzerá také preťaženie zástrčky, si môžeš pozrieť video nižšie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zack D. Films (@zackdfilms)

Rovnako by si nemal používať ani staršie predlžovačky, ktoré nemusia mať potrebné ochranné mechanizmy, ako napríklad poistky alebo ističe, ktoré by prerušili obvod v prípade preťaženia​.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.