pozeranie sa do mikrovlnky a nas zrak
Jednohubky, Mýty, Zaujímavosti

„Nepozeraj do tej mikrovlnky, lebo oslepneš!“, ste už pravdepodobne počuli. Je to pravda alebo mýtus?

Naše oči patria k najdôležitejším zmyslovým orgánom, ktoré máme. Vďaka ním sa vieme orientovať v priestore a vidíme všetko naokolo nás. Vieme sa vyhnúť napríklad prekážkam, ktoré sú pred nami, umožňujú nám rozpoznať emócie druhých, keď sa s nimi rozprávame a podobne. Prísť o zrak je pre väčšinu z nás strašidelná predstava a ani si to nepripúšťame, že by sa to mohlo stať. No pravdepodobne, keď ste boli deťmi, tak vás rodičia strašili tým, aby ste sa nepozerali do mikrovlnky, lebo môžete prísť o zrak. Je ale toto strašenie opodstatnené alebo nie? Poďme sa spolu s portálom buzzfeed.com teraz na túto tému pozrieť.

Portál sa na túto tému pýtal Thomasa Steinemanna, M.D., ktorý pôsobil na pracoviskách American Academy of Ophthalmolog v Clevelande a ako profesor na univerzite Case Western Reserve University.

Ako funguje mikrovlnka?

Mikrovlnky na to, aby ohriali jedlo, tak generujú elektromagnetické žiarenie. Toto žiarenie dokáže absorbovať voda, tuk a ďalšie molekuly, ktoré sú v jedle. Keď sú tieto molekuly vystavené mikrovlnnému žiareniu, začnú sa rýchlo pohybovať, čo spôsobuje, že sa potravina vo vnútri ohrieva.

Môže nám táto energia uškodiť?

Táto energia, ktorú produkujú mikrovlnky, má potenciál ublížiť človeku, no ide len o teoretickú možnosť, ktorá by nastala za veľmi špecifických podmienok. Mikrovlnky sú konštruované tak, aby z nich energia neunikala. Mikrovlnka je zvnútra kovová a hoci predná stena je zo skla, tak je na nej prítomná kovová mriežka, kde diery sú menšie ako mikrovlny, aby sa energie odrazila späť dovnútra na jedlo. Inými slovami, energie, ktorú generuje mikrovlnka, zostáva vo vnútri mikrovlnky.

„Odpoveď je nie, pohľad do mikrovlnnej rúry, keď je zapnutá, nepoškodí vaše oči,“ hovorí Steinemann.

Steinemann ďalej konštatuje, že to, že by sme oslepli pri pohľade do mikrovlnky, je jednoducho mýtus, ktorý sa pravdepodobne nikdy nevytratí. Doplňuje, že to, čo vidíte v mikrovlnnej rúre, je len svetlo spotrebiča, ktoré vám umožňuje sledovať priebeh zohrievania vášho jedla.

Kedy by nám mikrovlnka mohla uškodiť?

Úrad The Food and Drug Administration vysvetľuje, že na to, aby nám hrozilo nebezpečenstvo, tak by musel byť spotrebič pokazený, aby mohla z neho unikať energia von. No zároveň, vystavenie žiareniu by muselo byť veľké a pár krátkych pohľadov dnu, hoci aj pravidelne, ako sa nám zohrieva jedlo v mikrovlnke, nie sú pre nás závažným rizikom.

 „Mikrovlnné žiarenie dokáže ohrievať telesné tkanivá rovnakým spôsobom, ako ohrieva jedlo. Vystavenie vysokej úrovni mikrovĺn môže spôsobiť bolestivé popálenie. Dve oblasti tela, oči a semenníky, sú obzvlášť citlivé na RF zahrievanie, pretože v nich je relatívne malý prietok krvi na odvádzanie prebytočného tepla. Okrem toho je očná šošovka obzvlášť citlivá na intenzívne teplo a vystavenie vysokým úrovniam mikrovĺn môže spôsobiť šedý zákal. Ale tieto typy zranení – popáleniny a šedý zákal – môžu byť spôsobené iba vystavením veľkému množstvu mikrovlnného žiarenia.“, vysvetľuje úrad. Väčšina zranení nesúvisí s radiáciou. Vyskytli sa však veľmi zriedkavé prípady radiačného poškodenia v dôsledku neobvyklých okolností alebo nesprávneho servisu.“, doplňuje úrad.

Čo z toho teda plynie, veselo používajte mikrovlnku aj naďalej a pozerajte sa dnu, ako sa vám ohrieva jedlo, je to bezpečné.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť