Vajicka roznych farieb
Jednohubky, Zaujímavosti, Zvieratá

Je hnedé vajíčko od sliepky zdravšie ako biele? Toto by si mal vedieť pri ich výbere

Vedel si, že sliepky sa dožívajú za ideálnych podmienok 6 až 8 rokov? No aj napriek tomu, väčšina komerčných nosníc sa posiela na porážku po 2 až 3 rokoch.

Zaujímavosťou rovnako je, že sliepky neznášajú vajíčka počas celého svojho života, ako si mnohí myslia. Zväčša ich znášajú 2 až 3 roky. Sliepka začína znášať vajíčka väčšinou vo veku približne 5 až 6 mesiacov. Niektoré rýchlo dospievajúce plemená môžu ich začať znášať ale o niečo skôr, zatiaľ čo iné môžu potrebovať trochu viac času.

Pravdepodobne si už videl v obchodoch rôzne zafarbené vajíčka. Najčastejšou farbou je biela alebo hnedá. Čo ale málo kto vie, existujú aj modré, zelené či ružové vajíčka.

Na sociálnych sieťach sa v nedávnej minulosti roztrhla diskusia, ktoré vajcia sú zdravšie. Má ale farba vajíčka vplyv na to, koľko vitamínov je vo vnútri? Poďme sa na túto tému pozrieť nižšie.

Prečo vajíčka majú rôznu farbu?

Najprv si povedzme, čo spôsobuje, že vajíčka majú rôznu farbu. Ich sfarbenie závisí od plemena sliepky.

Inými slovami, farbu škrupiny ovplyvňuje genetika sliepky. Napríklad plemená Leghorn zvyčajne znášajú biele vajíčka, zatiaľ čo plemená ako Plymouth Rock alebo Rhode Island Red produkujú hnedé vajíčka. Vajíčka modrých a zelených odtieňov pochádzajú z plemien ako Araucana alebo Ameraucana, ktoré ukladajú pigment oocyanín na vonkajšiu aj vnútornú stranu škrupiny​, približuje web iflscience.com.

co bolo skor vajce alebo sliepka
Zdroj: Vedelisteze.sk, dall·E

Aký je nutričný obsah vajíčok s rôznou farbou?

Prejdime ale teraz k tomu, aký je nutričný obsah vajíčok s rôznou farbou. Nuž, možno ťa to prekvapí, farba škrupiny nemá žiadny vplyv na výživovú hodnotu vajíčka. Inými slovami, je prakticky jedno, či si dáš do omelety biele, žlté alebo iné vajíčko.

Všetky vajíčka, bez ohľadu na farbu, obsahujú podobné množstvá vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny B, D, A a E, či omega-3 mastné kyseliny. Možno si ale už počul „čo ješ, to aj si.“. Toto skutočne platí aj pri vajíčkach. Rozdiely v obsahu výživných látok môžu vzniknúť, len ak je upravená strava sliepok, napríklad keď je obohatená o omega-3 kyseliny alebo iné doplnky​.

Znamená to, že kvalitu vajíčka ovplyvňuje to, čo sliepky konzumujú a nie to, akej farby je vajíčko. Ak teda niekedy uvažuješ nad tým, či je hnedé vajíčko zdravšie ako biele, odpoveď je, že nie. Výživové hodnoty zostávajú prakticky rovnaké, pokiaľ ide o základné vitamíny a minerály.

Mimochodom, vedel si, že každý deň je zabitých celosvetovo v priemere okolo 202 miliónov kurčiat? Za 2 minúty, čo si čítal tento článok, tak zo sveta bolo znesených okolo 280 tisíc kurčiat.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.