WC toaleta
Jednohubky

Vieš, prečo by si nemal vyhadzovať zvyšky jedla do záchoda? O tomto si asi netušil, keď to robíš

Občas sa ti určite stane, že sa ti nejaké zvyšky jedla skazia alebo sú už jednoducho staré a najjednoduchším spôsobom, ako sa ich zbaviť, je ich spláchnutie v toalete.

Väčšina toaliet má odtokové potrubie s priemerom od 7 do 10 centimetrov. Aj keď to znie ako dosť veľké na to, aby spláchlo jedlo, pamätaj si, že potrubie sa často krúti a otáča, aby opustili tvoj domov správne.

Prečo by si nemal splachovať jedlo do toalety?

Ani nevieš, aké to môže mať následky

Aj keď si nemusíš všimnúť okamžité problémy potom, ako spláchneš jedlo, tak postupným časom, si môžeš „zavariť“ na veľký a hlavne nepríjemný problém.

Hoci sa tento spôsob zbavovania jedla javí ako jednoduchý a rýchly, v skutočnosti môže viesť k vážnym problémom s potrubiami, kanalizačným systémom a dokonca týmto správaním škodíš aj životnému prostrediu.

Určite by si nechcel, aby ti bordel z toalety, ktorý tam zahodíš, spôsobil, že sa ti neskôr vráti späť, prípadne splašky.

Jedným z hlavných problémov, ktoré vznikajú pri splachovaní jedla do záchoda, je upchatie potrubí. Potrubie záchoda je navrhnuté na splachovanie ľudského odpadu a toaletného papiera, ktoré sa rýchlo rozkladajú vo vode.

toaletny papier_titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk

Už asi tušíš, kam smerujeme. Na rozdiel od toho, zvyšky jedla, ako sú mäso, zelenina alebo tuky, sa nerozkladajú tak rýchlo a môžu sa ľahko zachytiť v ohyboch potrubí, čím vzniká riziko upchatia.

Keď sa potrubie upchá, ako sme už vyššie spomínali, môže dôjsť k spätnému toku splaškov, čo spôsobuje nepríjemné zápachy a potenciálne zdravotné riziká v domácnosti​. Nehovor viac o tom, že to neskôr pocítiš aj na peňaženke. Oprava takýchto upchatých toaliet je často nákladná a vyžaduje si zásah profesionálneho inštalatéra, približuje web householdblogger.com.

Niektoré potraviny sa rozpínajú

Sú tu potom aj ďalšie typy potravín, ktoré robia problémy v potrubí a zapchávajú ich. Ide o potraviny ako je napríklad ryža alebo cestoviny, ktoré sa pri kontakte s vodou rozpínajú. Toto jedlo môže vytvoriť gélovitú masu, ktorá ešte viac komplikuje tok vody a odpadu v potrubí.

Okrem upchatia potrubia môžeš prilákať aj hlodavce

Okrem upchatia potrubia môže splachovanie jedla spôsobiť aj ďalšie problémy a to najmä prilákanie hlodavcov a iných škodcov. Určite by si nechcel, aby z toalety ťa kusol nejaký hlodavec, prípadne sa dostal do tvojho domu. Zvyšky potravín, najmä mäso a tuky, lákajú hlodavce, ktoré môžu preniknúť do kanalizačného systému. Hlodavce ako potkany sú známe tým, že prenášajú nebezpečné choroby, ktoré môžu ohroziť tvoje zdravie či zdravie členov tvojej rodiny. Potkany navyše môžu spôsobiť ďalšie škody v potrubí už len svojou prítomnosťou.

Nepoďakuje sa ti ani životné prostredie

Splachovanie jedla do záchoda tiež predstavuje v neposlednom rade riziká aj pre prírodu. Zvyšky jedla v kanalizácii môžu narušiť činnosť čističiek odpadových vôd a prispieť k znečisteniu podzemných vôd. V kanalizačných systémoch, ktoré nie sú dostatočne prispôsobené na spracovanie potravinových odpadov, môže dôjsť k zvýšeniu biologickej spotreby kyslíka, čo vedie k zhoršeniu kvality vody a ohrozeniu vodných ekosystémov. Navyše, keď sa jedlo rozkladá v systémoch odpadových vôd, produkuje sa metán, čo je silný skleníkový plyn, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu, píše web householdblogger.com.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.