fajcenie
Ľudské telo, Veda a technika

Ak prestaneš fajčiť v 35 rokoch, získaš 8 rokov života. Čo ak ale prestaneš fajčiť ako 75-ročný? Má to zmysel?!

Nie je žiadnym tajomstvom, že fajčenie nám uberá roky života. Možno aj ty máš vo svojom okolí človeka, ktorý hovorí, že „prestať fajčiť sa už neoplatí“. Je to ale skutočne tak? Vedel si, že priemerný fajčiar, ktorý denne vyfajčí 20 až 30 cigariet, si skráti život až o 8 rokov? Len pre zaujímavosť, priemerný muž na Slovensku sa dnes dožíva okolo 74 rokov zatiaľ čo žena približne 81.

Jednou zo základných otázok, ktorú si mnohí fajčiari pokladajú, „má zmysel prestať fajčiť?“. Krátka odpoveď znie, že áno a to bez ohľadu na to, v akom veku je fajčiar. Štúdie ukazujú, že obmedzenie fajčenia môže aj dlhoročným fajčiarom výrazne zlepšiť kvalitu života.

Určite pre teba nebude žiadnym prekvapením, že čím skôr prestaneš fajčiť, tak tým viac pozitív na svojom zdraví pocítiš. Má ale zmysel prestať fajčiť, keď už máš napríklad 75 rokov? Na túto otázku prináša odpoveď práca vedcov z Elsevier.

Má zmysel prestať fajčiť v neskoršom veku?

Vedci na to, aby zodpovedali otázku, či má zmysel prestať fajčiť vo vyššom veku, sledovali očkovanú dĺžku života v 10-ročných intervaloch od 35 do 75 rokov.

Samozrejme, pribúdajúcimi rokmi, sa znižovali aj výhody, ktoré plynú z ukončenia fajčenia. Stále však existujú podstatné výhody a to aj v prípade, ak človek prestane fajčiť vo vysokom veku.

„Za posledné desaťročie sme zaznamenali pozoruhodný pokles fajčenia u mladých dospelých, avšak miera fajčenia medzi staršími dospelými zostala stagnujúca a podľa našich vedomostí žiadny výskum nepreukázal, že prestať fajčiť je prospešné v každom veku a motivujú starších ľudí, ktorí fajčia, aby prestali fajčiť.“, uvádzajú výskumníci v prác, ktorú viedol Thuy T. T. Le, PhD.

Fajčenie, a dym, ktorý je produktom fajčenia, obsahuje tisíce toxických chemikálií, ktoré poškodzujú takmer všetky orgány v tele a sú spojené s mnohými druhmi rakoviny, mŕtvicou, srdcovými chorobami a chorobami pľúc.

Publikovaná štúdia je prvou, ktorá kvantifikuje vplyv odvykania od fajčenia u jedincov starších ako 65 rokov.

Výskumníkom sa podarilo kvantifikovať počet rokov, ktorý prežijú fajčiari navyše, ak sa vzdajú cigariet naprieč jednotlivými vekovými kategóriami.

„V porovnaní s ľuďmi, ktorí nikdy nefajčili, tí, ktorí v súčasnosti fajčia, vo veku 35, 45, 55, 65 alebo 75 rokov a ktorí fajčili počas celej dospelosti až do tohto veku, stratia v priemere 9,1, 8,3, 7,3, 5,9 a 4,4 rokov života, respektíve, ak pokračujú vo fajčení po zvyšok svojho života. Ak však prestanú fajčiť bez ohľadu na vek v týchto vekových skupinách, vyhnú sa priemernej strate 8,0, 5,6, 3,4, 1,7 a 0,7 roka. Šanca získať aspoň jeden rok života medzi tými, ktorí prestali vo veku 65 rokov, je 23,4 % a 14,2 % vo veku 75 rokov.“, uvádzajú výskumníci v publikovanej práci.

Ako môžeš teda čítať, tak prestať fajčiť má zmysel aj vo veku 75 rokov alebo viac. Tvoja šanca, že sa dožiješ roku naviac v porovnaní s tým, že by si fajčil aj naďalej, je 14,2 %, čo nie je na zahodenie.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.