zvadnuta mrkva_2
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhacky

Zvädnutú mrkvu, zeler a ďalšiu zeleninu môžeš ľahko oživiť. Pozri sa, ako obnovíš jej pružnosť a chrumkavosť. Už ju nikdy nevyhodíš!

Zelenina je neoddeliteľnou súčasťou našej stravy, avšak nesprávne skladovanie v chladničke môže viesť k jej rýchlemu vädnutiu. Určite sa ti to stalo a nie jedenkrát.

Mnohí si neuvedomujú, že nie všetky druhy zeleniny sú vhodné na skladovanie v chladničke a to môže priamo ovplyvniť ich kvalitu a trvanlivosť.

Niektoré druhy zeleniny nepatria do chladničky

Práve strata vlhkosti je jednou z hlavných príčin vädnutia zeleniny, čo spôsobuje zmäknutie a stratu sviežosti. Zeleninu, ako napríklad paradajky, cibuľu, zemiaky alebo cesnak, by si do chladničky nemal dávať vôbec. Chlad a vlhkosť totiž negatívne vplývajú na ich štruktúru a chuť. Mimochodom, vedel si, že ani čokoládu by si nemal dávať do chladničky? Dôvodom je, že chlad a vlhkosť narušujú jej štruktúru, čo vedie k tvorbe bielych škvŕn z kakaového masla alebo cukru. Neodbáčajme ale ďaleko od témy.

Najviac to poznať na paradajkách, ktoré v chladničke strácajú svoju chuť a ich dužina sa stáva múčnou. Zemiaky zas v chlade zvyšujú obsah cukru, čo môže pri pečení viesť k tvorbe škodlivých látok, ako je akrylamid​. Cibuľa a cesnak pri nízkych teplotách mäknú a ich vrstvy začínajú hniť. Túto zeleninu je skôr vhodné skladovať na tmavom a chladnom mieste ako je komora, pivnica či špajza.

zelena ktora nepatri do chladnicky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Túto zeleninu môžeš skladovať v chladničke

Naopak, listová zelenina ako šalát, špenát alebo rukola patria medzi druhy, ktoré obľubujú chladné zákutia chladničky, no sú náchylnejšie na stratu vlhkosti a následné vädnutie, pokiaľ nie sú správne zabalené.

Keď sú vystavené suchému prostrediu chladničky, rýchlo strácajú vodu, čo vedie k ich vädnutiu. Aby si zachoval sviežosť listovej zeleniny, je dôležité, aby si ju skladoval v plastovom vrecku, ideálne s malými otvormi, aby mohla cirkulovať vlhkosť​. Niektorí dokonca odporúčajú obaliť zeleninu do vlhkej utierky, čo pomáha udržiavať optimálnu úroveň vlhkosti. Komu by sa ale chcelo niečo takéto robiť, všakže? Obzvlášť, ak poznáš trik nižšie!

Ako môžeš zoschnutú zeleninu oživiť?

Ak už zelenina zvädne, neznamená to, že ju musíš okamžite vyhodiť. Existuje lajfhek, vďaka ktorému môžeš na prvý pohľad „pokazenú“ zeleninu prebrať k životu a vrátiť jej sviežosť. Na tento trik upozornil web frugalandthriving.com.au.

zvadnuta mrkva
Zdroj: Vedelisteze.sk

Napríklad mrkvu, zeler alebo šalátové listy namoč do studenej vody na približne 10 až 30 minút, následne sa obnoví jej chrumkavosť.

Tento trik funguje najmä preto, že zelenina absorbuje vodu a tým znovu naplní svoje bunky, čím sa navráti do pôvodného stavu. Existuje ale ešte jeden trik, ako môžeš lajfhek vyššie vyšperkovať. Ľadová voda alebo dokonca pridanie ľadu do vody tento proces obnovy ešte urýchli​.

Pre rôzne druhy zeleniny existuje rôzna forma pomoci

Napríklad, ak ti vädnú stonky zeleru alebo špenát, stačí ich vložiť do pohára vody a nechať ich na chvíľu odpočívať, podobne ako kyticu kvetov. Listová zelenina, ako šalát, môže byť zase namočená priamo v miske vody. Ak máš zeleninu už nakrájanú, napríklad mrkvu, môžeš kúsky vložiť do misky s vodou, aby znovu do seba natiahli vodu. Jednoduché, však?

No najlepším spôsobom, ako môžeš predísť zoschnutiu zeleniny, je jej správne skladovanie od samého začiatku. Dôležité je vedieť, ktoré druhy zeleniny patria do chladničky a ktoré nie.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.