rozvod v stredoveku_titulka
História, Jednohubky

Rozvod v stredoveku bol brutálny. Dnes by pôsobil bizarne a kruto. Žena mala často výhodu v procese rozvodu!

Mnohí si myslia, že rozvod je novodobým fenoménom, ktorý vznikol v 19. či 20. storočí. Nie je ale tomu tak. Existuje viacero historických prameňov, ktoré ukazujú, že rozvody sa diali aj v minulosti. Zaujímavosťou ale je, že neprebiehali podobne, ako je tomu dnes.

Aj keď súčasné rozvodové konania nie sú med lízať, v minulosti to nebolo o moc lepšie. Práve naopak. Rozvodový proces bol častokrát náročnejší ako je tomu dnes a vedz, že pre jedného z partnerov končil často fatálne.

Rozvod je pre niektorých boj v prenesenom slova zmysle. No ak by si žil v stredoveku, vedz, že slovo boj, by tento proces vystihoval pomerne presne.

V stredoveku neboli rozvody bežné a prebiehali extrémne zriedkavo, pričom niektoré ich metódy by dnes pôsobili bizarne a kruto.

„Proces bojom, v ktorom môže obvinený požiadať o súboj namiesto procesu, bol historikmi už dávno zdokumentovaný.“

Takúto prax rozvodu bojom prvýkrát zdokumentoval nemecký šermiarsky maestro Hans Talhoffer, píše web allthatsinteresting.com. Proces nižšie zaznamenal v knihe Fechtbuchv z roku 1467 a jeho konanie zahŕňalo krviprelievanie manželov a to doslova.

Stredoveký rozvod

Podľa inštrukcií manžela posadili do asi meter širokej jamy vykopanej v zemi, pričom jednu ruku mal zaviazanú za chrbtom. Žena mala naopak viac slobody. Bola vyzbrojená tromi kameňmi, z ktorých každý vážil približne od pol kilogramu až po dva. Kamene boli zároveň zabalené do látky, aby sa s nimi dalo lepšie manipulovať.

Muž v procese rozvodu nemohol opustiť dieru, v ktorej bol. Žena sa ale mohla voľne pohybovať okolo jamy. Ak sa muž dotkol okraja jamy rukou alebo ramenom, musel odovzdať jednu zo svojich zbraní sudcom (pozn.: pravdepodobne išlo o palicu, s ktorou bojoval on). Ak žena zasiahla muža počas toho, ako sa dotýkal okraja, musela sa vzdať jedného zo svojich kameňov.

Tieto súboje odrážali nielen násilie, ale aj dobové genderové dynamiky, kde boli mužom počas takýchto bitiek udeľované výrazné nevýhody. Muž nemohol opustiť jamu, zatiaľ čo žena mala väčšiu pohyblivosť. Súboje zrejme pokračovali, až kým jedna zo strán nekapitulovala alebo kým nedošlo k smrteľnému zraneniu.

Hoci tento spôsob „rozvodu“ bol v Nemecku zdokumentovaný, postupne sa stával čoraz viac zriedkavejším. Odborníci stále debatujú o tom, ako presne prebiehalo vynesenie rozsudku po takomto súboji, no v mnohých prípadoch to končilo ubitím alebo uškrtením na smrť jedného z partnerov. Pre lepšiu ilustráciu, ako prebiehal, sa môžeš pozrieť nižšie.

Nuž, vieš si predstaviť podobný rozvod s tvojou polovičkou? Veríme, že nie, a že si vďačný, že žijeme v inej dobe.

Mimochodom, ak by ťa bavili témy týkajúce sa stredoveku, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali obzvlášť krutému trestu, vypichovaniu očí. Išlo brutálny trest, ktorý bol často aplikovaný napríklad v Babylone či Byzantskej ríši.

Ak by ta zaujímalo, či skutočne bol stredovek najhorším obdobím pre život, tak tejto téme sme sa viac venovali v tomto článku.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.