zakalena voda z vodovodu chlor
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky

Vieš, prečo je niekedy voda z kohútika kalná a páchne po chlóre? Môžeš takúto vodu bez obáv vypiť?!

Určite si si všimol, že niekedy, keď si napustíš vodu z kohútiku, tak je voda viac mútna a niekedy aj výraznejšie páchne po chlóre. Prečo je to však tak a je to v poriadku?

Prečo z kohútika voda páchne a je kalná?

Vzduchové bubliny v potrubí

Takto kalná a páchnuca voda z vodovodu má hneď niekoľko príčin. Jedným z najčastejších dôvodov je prítomnosť vzduchových bublín, ktoré sa tvoria v potrubí, keď dôjde k zmene tlaku vody. Tento jav je častý najmä v zimných mesiacoch, keď studená voda z rezervoára prúdi cez potrubia a zachytáva v sebe vzduch. Vzduchové bubliny spôsobujú, že voda sa zdá byť kalná alebo mliečna, ale zvyčajne sa rýchlo vyčistí po tom, ako sa bubliny rozptýlia. A hoci je to nepríjemné, tak tento typ zákalu nie je škodlivý a voda zostáva na pitie​ bezpečná, približuje web USGS.

Použitie chlóru na dezinfekciu

Ďalšou bežnou príčinou je použitie zlúčenín chlóru ako dezinfekčného prostriedku vo verejných vodárenských systémoch.

Možno sa pýtaš, prečo sa pridáva chlór do vody, keďže má potenciál poškodiť zdravie človeka. Odpoveď je jednoduchou. Chlór sa pridáva do vody, aby sa zničili škodlivé baktérie a iné patogény, ktoré môžu kontaminovať pitnú vodu. Nemusíš sa ale báť, že by ťa ohrozil na zdraví. Pridáva sa totiž v kontrolovanom malom množstve, ktoré je pre človeka neškodné.

zakalena voda z vodovodu chlor_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Niektorí ľudia môžu cítiť zápach chlóru výraznejšie, najmä v obdobiach, keď je koncentrácia chlóru v pitnej vode dočasne zvýšená, napríklad po silných dažďoch alebo počas údržby vodovodných potrubí. Tento zápach zvyčajne zmizne, keď sa úroveň chlóru stabilizuje, približuje web CDC.

Chlór pomáha udržiavať vodu pre konzumenta nezávadnú

Zápach po chlóre je niekedy tiež výsledkom procesu sanitácie potrubí, keď sa vodárenské spoločnosti snažia odstrániť biofilm, čo je vrstva baktérií a organických materiálov, ktoré sa môžu v starých potrubiach tvoriť. Keď sa tieto usadeniny hromadia, môžu narušiť kvalitu vody a zvýšiť potrebu dezinfekčných prostriedkov. Pravidelné čistenie potrubí alebo zmena dezinfekčnej metódy, napríklad prechod z chlóru na chloramíny, by mohli pomôcť minimalizovať tento problém a zabezpečiť, aby bola voda chuťovo a pachovo neutrálna​.

Chloramíny sú chemické zlúčeniny, ktoré sa vytvárajú, keď sa do vody pridáva amoniak spolu s chlórom. Na Slovensku sa chloramíny nepoužívajú na dezinfekciu pitnej vody. Slovenské vodárenské spoločnosti, ako napríklad Bratislavská vodárenská spoločnosť, využívajú pri dezinfekcii vody hlavne chlórnan sodný a oxid chloričitý, prípadne UV žiarenie. Použitie chloramínov, ktoré sa často používajú v niektorých krajinách, ako alternatíva chlóru pre dlhodobejšie ochranu vody, nie je v SR bežné​.

​Ako je to s koncentráciou chlóru v pitnej vode na Slovensku?

Ďalším faktorom páchnucej vody môže byť prítomnosť organických látok vo vodnom zdroji. Rozkladajúce sa listy, rastliny alebo iné organické materiály môžu ovplyvniť chuť a vôňu vody. Tento jav je častý v prípadoch, keď sa do pitnej vody dostávajú nečistoty z okolitého prostredia, ako sú rieky alebo nádrže. Preto vodárenské spoločnosti pravidelne monitorujú vodné zdroje a upravujú procesy čistenia, aby zabezpečili, že voda zostane na pitie bezpečná, vysvetľuje web Bluewater.

Kalná alebo chlórová voda môže pôsobiť nevábne, ale vo väčšine prípadov nie je zdravotne závadná. Podľa predpisov Ministerstva zdravotníctva SR je maximálna povolená koncentrácia voľného chlóru v pitnej vode u spotrebiteľa na kohútiku 0,3 mg/l. Toto množstvo je starostlivo monitorované a regulované, aby sa predišlo zdravotným rizikám, pričom dezinfekcia je nevyhnutná pre elimináciu baktérií a iných mikroorganizmov, ktoré by mohli vodu kontaminovať, približuje BVS a. s..

Ako sme už spomínali v článku vyššie, vo väčšine regiónov Slovenska sa voda dezinfikuje buď chlórnanom sodným, chlórdioxidom alebo UV žiarením. Voda z podzemných zdrojov, ktoré tvoria približne 80 % pitnej vody v našej krajine, často nevyžaduje takú vysokú úroveň dezinfekcie ako voda z povrchových zdrojov, ktoré je potrebné ošetriť viac​.

Vo väčšine prípadov môžu domácnosti problém kalnej a páchnucej vody riešiť inštaláciou filtračných systémov, ktoré odstraňujú chlór a iné nečistoty z vody. Ďalším jednoduchým riešením je nechať vodu odstáť, čím chlór vyprchá.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.