zahmlievanie skiel okuliarov
Jednohubky, Lajfhek

Takto môžeš predísť zahmlievaniu skiel okuliarov. Je to zadarmo a funguje to lepšie ako anti-fog spreje

Podľa globálnych štatistík WHO približne 2, 2 až 2,5 miliardy ľudí má problémy so zrakom, resp. potrebuje korekciu zraku. Okuliare odhadom ale nosí „len“ okolo 1,9 miliardy ľudí, čo predstavuje približne štvrtinu globálnej populácie.

Ak patríš aj ty medzi ľudí, ktorí nosia okuliare pravidelne, tak si sa určite stretol a nie jeden raz, že sa ti zahmlili.

Väčšinou potom, ako sa ti zahmlia, tak si ich dáš dole a utrieš. Toto sa môže opakovať aj niekoľkokrát v priebehu pár desiatok minút či hodín, ak si vo vlhkom prostredí, resp. prechádzaš z jedného prostredia do druhého, kde sú veľké teplotné rozdiely. Čo ak by sme ti ale povedali, že existuje trik, aby si si nemusel neustále čistiť okuliare?

Prečo sa okuliare zahmlievajú?

V prvom rade si ale vysvetlime, prečo sa okuliare vlastne zahmlievajú. Okuliare sa zahmlievajú, keď teplý vzduch, napríklad z tvojho dychu alebo pokožky narazí na chladné sklo. Tým sa vytvorí kondenzácia, teda malé kvapky vody, ktoré spôsobujú zahmlenie.

Okuliare sa tiež môžu zahmlievať aj pri prechode z miestnosti von, ak je vonkajší vzduch chladnejší. Samozrejme, deje sa to aj opačne, keď je vzduch v miestnosti teplejší než okuliare, ktoré sú ochladené vonkajším prostredím, potom sa vlhkosť vo vzduchu na nich kondenzuje.

„Proces kondenzácie je spôsobený rýchlou zmenou teploty, keď sa studený povrch dostane do kontaktu s teplým a vlhkým vzduchom alebo opačne.“

Ako môžeš predísť zahmlievaniu skiel okuliarov?

Prejdime ale k samotnému triku, ako môžeš zabrániť zahmlievaniu okuliarov. Možno si si všimol, že keď si v umývačke áut, tak je tam funkcia voskovania. Tento režim voskovania auta nanáša jemnú vrstvu na čelné sklo auta, ktorá vytvorí vodoodpudivú vrstva. Voskové prípravky obsahujú hydrofóbne látky, ktoré po nanesení na sklo vytvoria tenký film. Tento film odpudzuje vodu, čo znamená, že molekuly vody sa neudržia na skle, ale sa zhlukujú do väčších kvapiek. Tie následne „stečú“ po skle.

Niečo podobné sa dá dosiahnuť aj pri okuliaroch. Samozrejme, nemusíš preto chodiť do umývačky áut, aby si vytvoril takúto odpudivú vrstvu pre vodu, aby stekala rýchlejšie, resp., aby sa tam neudržala.

Trik s vodou a mydlom

V tomto prípade, aby si predišiel zahmlievaniu skiel na okuliaroch, budeš potrebovať vodu a mydlo, prípadne nejaký prostriedok na umývanie riadu.

Zohrej si mierne vodu a rozpusť v nej mydlo. Následne touto mydlovou vodou umy sklá na svojich okuliaroch. Potom nechaj jemne zaschnúť túto zmes na sklách tvojich okuliarov a prebytočné mydlo odstráň jemnou handričkou, aby ti tam nevznikli šmuhy. Následne sa ti nebudú zahmlievať okuliare v tak veľkej miere, ako tomu bolo doposiaľ. Vo väčšine prípadov dokonca predídeš tomu, aby sa zahmlievali. Samozrejme, všetko závisí od prostredia, v ktorom sa nachádzaš.

Alternatívne môžeš použiť aj anti-fog spreje, tie ale niečo stoja. Trik s mydlovou vodou je zadarmo a častokrát je aj účinnejší v porovnaní s komerčnými prostriedkami.

Dovoľ nám, ak máš rad takéto lajfheky, aby sme ti dali do pozornosti viacero obdobných článkov, vďaka ktorým si môžeš zjednodušiť život.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.