cibula krajanie_2
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Vieš, ako odstrániť pach cibule alebo cesnaku z rúk po krájaní? Túto fintu musíš poznať!

Cibuľa a cesnak sú srdcom mnohých receptov, no ich vôňa nás na rukách po ich čistení a krájaní často sprevádza oveľa dlhšie, než by sme si želali. Rozmýšľal si niekedy, prečo sa to deje a ako sa môžeš tohto pachu zbaviť? Poďme sa na túto tému pozrieť bližšie.

Prečo tvoje ruke páchnu po cesnaku a cibuli?

Na našej pokožke ostávajú sírne zlúčeniny, ako je alicín, ktorý cesnaku dodáva jeho charakteristickú vôňu. V cesnaku alicín vzniká pri mechanickom narušení bunkovej štruktúry, teda pri krájaní či lisovaní, keď enzým aliináza rozkladá sírne zlúčeniny na alicín, ktorý je zodpovedný za výrazný pach a antibakteriálne vlastnosti cesnaku.

Cibuľa zas obsahuje iné sírne zlúčeniny, no výsledok je veľmi podobný. Napríklad propantial-S-oxid, ktorý je zodpovedný za jej štipľavý pach a podráždenie očí pri krájaní.

krajanie cibule
Zdroj: Vedelisteze.sk

Väčšinou, keď hovoríme o vode, tak zväčša zmýva nečistoty. Tu to celkom tak neplatí. V kontakte s vodou tieto sírne zlúčeniny môžu reagovať a pach môže ešte zosilnieť. Práve preto nie je umývanie rúk v snahe zbaviť sa tohto zápachu najlepší nápad.

Ako sa zbaviť pachu po cibuli či cesnaku z rúk?

Napadlo by ťa však niekedy, že riešením môže byť nerezová oceľ? Nerezová oceľ obsahuje kovy, ako je chróm, ktoré vytvárajú oxidačnú vrstvu, s ktorou sa tieto sírne molekuly viažu. Takto sa zlúčeniny z rúk prenášajú na kov a pach neutralizujú​, vysvetľuje web tastingtable.com. Okrem iného môžeš takto z rúk dostať napríklad aj pach rýb.

Použitie nerezovej ocele na neutralizáciu pachov je jednoduché, po krájaní stačí držať ruky pod tečúcou vodou a pretrieť ich nerezovou lyžicou alebo nožom. Dávaj si ale pozor, ak siahneš po noži, aby si sa neporezal.

voda nozik pod vodou ako odstranit pach z cesnaku a cibule
Zdroj: Vedelisteze.sk

Tento postup je rovnako účinný ako používanie komerčných nerezových mydielok, ktoré fungujú na rovnakom princípe a sú určené presne na tento účel a dajú sa zohnať už aj na našom trhu​. S tým rozdielom, že tip vyššie je zadarmo.

Hoci účinnosť nerezovej ocele nie je jednoznačne podporená vedeckými štúdiami, mnoho ľudí potvrdzuje, že táto metóda funguje, čo z nej robí praktickú alternatívu. Pre niektorých však nemusí byť efekt úplne uspokojivý, zatiaľ čo pach cesnaku či cibule zmizne, ruky môžu získať mierny kovový pach.

Preferuješ čisto prírodné alternatívy? Žiadny problém

Existuje aj množstvo alternatívnych metód na odstránenie pachu z rúk, napríklad použitie citrónu, kávovej usadeniny alebo pasty zo soli a jedlej sódy, čo je prirodzený spôsob, ako môžeš neutralizovať zápach a zároveň jemne odstrániť odumreté bunky z pokožky.

Prvou možnosťou je citrónová šťava. Kyselina citrónová pomáha rozložiť sírne zlúčeniny a neutralizovať zápach. Stačí, ak si ruky pretrieš citrónovou šťavou a potom ich opláchneš. Tento spôsob je navyše osviežujúci a pridáva pokožke jemnú citrusovú vôňu.

trik s citronom aby vonala domacnost_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako ďalšiu možnosť môžeš využiť použité kávové usadeniny, ktoré sú skvelým exfoliantom a deodorantom. Káva pôsobí ako prirodzený neutralizátor pachov a jej drsnejšia štruktúra pomáha odstrániť pachy z pokožky. Po jemnom masírovaní rúk kávou ich stačí opláchnuť vodou​.

usadenina z kavy
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ani pasta vytvorená z kombinácie jedlej sódy a soli nie je na zahodenie. Táto pasta neutralizuje pachy a súčasne jemne odstraňuje odumreté bunky z pokožky. Pasta z jedlej sódy a soli tiež eliminuje zápach a je lacnou alternatívou.

Ocot je ďalší prírodný čistiaci prostriedok, ktorý pomáha neutralizovať pachy. Ruky si môžeš natrieť octom, počkať niekoľko sekúnd a potom ich opláchnuť. Ocot je známy svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami, takže môže byť účinný aj proti baktériám, ktoré sa môžu z potravín na pokožku dostať.

Ocot
Zdroj: Vedelisteze.sk

Poznáš aj ty nejaké triky, ako sa môžeš zbaviť pachu po cibuli a cesnaku z rúk? Daj nám ich nižšie vedieť.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.