jahody a semeno jahody_1
Jednohubky, Zaujímavosti

Väčšina ľudí si myslí, že tieto drobné bodky na jahodách sú semená. Mýlia sa! Vieš, čo to je?

Nedávno sme sa venovali zaujímavej téme, ktorou bolo semeno banánu. Mnohí ľudia si totiž myslia, že drobná časť na vrchu banánu, ktorá je o niečo tvrdšia ako zvyšok banána, je jeho semeno. Nie je tomu ale tak. V skutočnosti ide len o pozostatok kvetu.

Prejdime teraz k ďalšiemu ovociu, k jahodám. Rovnako aj v tomto prípade, mnoho ľudí verí, že drobné biele bodky, ktorými sú jahody obsypané, sú jeho semená. Je tomu ale skutočne tak?

Ako klasifikujeme jahody z botanického hľadiska?

Jahody sú fascinujúcim ovocím. Vedel si, že ak by sme sa pozreli napríklad na klasifikáciu grapefruitov či tekvice, tak ide o bobule, no jahoda, nie po technickej stránke bobuľa? Aby jahoda mohla byť klasifikovanou ako bobuľa, tak by musela mať jedno alebo viac semien, ktoré sú obklopené dužinatou časťou vytvorenou z jedného vaječníka kvetu. Bobuľou sú preto napríklad rajčiny. Z botanického hľadiska jahody patria medzi tzv. „zložené plody“. Tieto plody sa tvoria z viacerých vaječníkov jedného kvetu, ktoré sa zoskupia do jedného súplodia na rozšírenom kvetnom lôžku.

Sú biele bodky na jahode semenami? Krátka odpoveď znie, že nie

Krátka odpoveď, ako už asi tušíš, znie, že nie, biele bodky nie sú semenom. Tieto bodky sú v skutočnosti označované ako „achény“.

Ako sme už vyššie spomínali, jahody sú z botanického hľadiska klasifikované ako „zložené plody“ a nie ako bobule. Červená dužina, ktorú konzumujeme, nie je samotný plod, ale rozšírená receptakula kvetu, zatiaľ čo achény roztrúsené po povrchu sú považované za skutočné plody jahody, pričom každý z nich chráni jedno semeno vo vnútri.

Prečo sú jahody výnimočné?

Na rozdiel od väčšiny ovocia, kde sú semená ukryté vo vnútri, jahody majú achény na svojom povrchu. Tento zaujímavý botanický jav je podobný ako pri malinách a černiciach, ktoré rovnako patria do rodiny ruží. Jahody z botanického hľadiska patria do čeľade ružovitých rastlín (Rosaceae), takže sú botanicky príbuzné ružiam.

Jahody teda majú s ružami spoločné určité genetické vlastnosti, aj keď vzhľadovo a využitím sú veľmi odlišné.

Z vedeckého hľadiska by skutočné bobule mali mať jedno alebo viac semien obklopených dužinatou časťou.  Avšak jahody a im podobné ovocie vychádzajú z viacerých vaječníkov jedného kvetu, čo spôsobuje ich špecifickú štruktúru.

Zaujímavým faktom je, že pri pestovaní jahôd sa nepoužívajú tieto achény, ale tzv. „bežce“ – rastlinné výhonky, ktoré vytvárajú nové klony materskej rastliny. Tieto bežce sa rýchlo zakorenia a vytvoria nové rastliny, čo umožňuje efektívne šírenie jahôd bez potreby sadiť semená. Vráťme sa ale späť k tomu, kde nájdeme semená jahody.

Jahoda nie je plodom rastliny

V konečnom dôsledku, keď budeš nabudúce jesť jahody, vedz, že tie drobné biele bodky nie sú semená v pravom slova zmysle, ale samostatné plody s ukrytým semenom. Inými slovami, tieto drobné biele bodky na povrchu, nazývané achény, sú skutočnými plodmi jahody, pričom každý z nich obsahuje jedno malé semeno​.

Červená časť jahody, ktorú konzumujeme, nie je samotným plodom. Je to zväčšené kvetné lôžko, tzv. „receptakulum,“ ktoré podporuje plody roztrúsené na povrchu jahody.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.