Varešky na miešanie jedlá napríklad v hrnci, sú nám každodenne veľkým pomocníkom pri varení akéhokoľvek jedla. Častokrát preferujeme práve drevené, ktoré sú ekologickejšie a odolnejšie aj voči vyšším teplotám, ako tie plastové. No naopak sú náročnejšie na čistenie, a často sa stáva, že po varení si drevo drží vôňu jedla, ktoré sme pripravovali. Tohto zápachu sa vieš jednoducho zbaviť, ak použiješ vhodné čistiace prostriedky. Preto sme si pre teba pripravili pár tipov na domáce čistiace prostriedky, ktoré ti pomôžu varešky vyčistiť a zabrániť ich zapáchaniu.
Čo použiť na zapáchajúce varešky?s
Po použití týchto domácich čistiacich prostriedkov budeš môcť bezpečne používať varešky ďalej, pretože neobsahujú žiadne chemikálie, ktoré by mohli ohroziť tvoje zdravie.
Citrón a soľ
Tieto ingrediencie, ktoré má každý doma ti pomôžu zbaviť sa zápachu a nečistôt z varešiek. Hrubú nečistotu z varešky očisti pod vodou. Na vlhkú varešku násyp hrubozrnnú soľ. Rozkroj citrón napoly a použi ho ako hubku na čistenie.
Krúživými pohybmi prechádzaj po celej ploche varešky. Po prejdení celej plochy nechaj zmes 10-15 minút pôsobiť a opláchni horúcou vodou, aby si odstránil zbytky soli a citrónu.
Soľ mechanicky odstráni nečistoty a dezinfikuje povrch varešky. Citrón vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam ešte viac podporí proces čistenia a dezinfekcie, a zanechá príjemnú sviežu vôňu.
Namáčanie v octe
Možno aj od svojej starkej poznáš radu, aby si na čistenie a dezinfekciu povrchov použil zmes octu a teplej vody. Táto technika ti vie pomôcť aj s neutralizáciou zápachu z varešiek. Varešky je treba vo vode nechať pár desiatok minút, aby z nich ocot vyťahal zápach.
Sóda bikarbóna
Táto ingrediencia ti dokáže pomôcť pri čistení rôznych materiálov. Jednoducho si vytvor zmes zmiešaním sódy bikarbóny s trochou vody. Túto zmes nanes na varešku a s použitím hubky ju jemne vydrhni.
Po vyčistení varešku opláchni, aby si zmyl zbytky po vode bikarbóne. Sóda bikarbóna okrem vlastnosti mechanického čistenia, dezinfikuje povrch a tiež pohlcuje a neutralizuje zápachy na akomkoľvek povrchu.
Po každom čistení je treba varešky nechať poriadne uschnúť, aby v nich nevznikla pleseň. Ak je vonku teplo môžeš nechať varešky vyschnúť na slnku, ak nie tak ich daj napríklad k radiátoru.
Pre bezpečné používanie je dobre varešky aspoň raz mesačne prevariť v horúcej vode s trochou octu, alebo citrónovej šťavy. Varešky nenechávaj vo vode variť dlhšie ako 5 minút, aby drevo neprasklo.
Pravidelné čistenie a správne sušenie môže predĺžiť život drevených varešiek. Nezabudni, že aj drevené varešky majú svoju životnosť a pri pretrvávajúcom zápachu, alebo škvrnách je treba varešky nahradiť novými.