Vyprahnuté ústa. Bolesť hlavy. Nevoľnosť. To všetko so sebou prináša proces vytriezvovania.
Konzumácia alkoholu sa však napriek reklamným obmedzeniam tvrdo propaguje. Len v USA sa v rokoch 2002 až 2009 minulo na jeho propagáciu až 8 miliárd dolárov.
Čo presne sa odohráva v našom organizme počas tzv. „opice“ ?
- Alkohol priamo dráždi žalúdok a črevá, dôsledkom čoho sa vytvorí zápal žalúdočnej výstelky (napr. gastritída), s čím je spojené oneskorené vyprázdňovanie žalúdka.
- Vysoká konzumácia alkoholu môže viesť až k stukovateniu pečene, teda k nahromadeniu triglyceridov a voľných mastných kyselín v pečeňových bunkách.
- Alkohol zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, ako aj sekréciu tráviacich štiav v pankrease a črevách.
- Každá z týchto vecí počas opice dokáže vyvolať zvýšenú bolesť brušnej dutiny, nevoľnosť, ale aj známe zvracanie.
- Konzumácia 50 gramov alkoholu spolu s 0,25 litra vody (čo sú približne 2 poldeci tvrdého zapité pohárom vody alebo 3 deci vína) vedie k eliminácii 0,6 až 1 litra vody počas nasledujúcich niekoľkých hodín.
- Intoxikácia alkoholom vedie k rozširovaniu ciev, čo vyvoláva bolesti hlavy a nízky krvný tlak.
- Niekoľko výskumov naznačuje, že alkoholová opica je mierna manifestácia syndrómu odvykania si od alkoholu u ľudí, ktorí na ňom nie sú závislí.