Určite ste už počuli o teórií, že dvakrát prevarená voda na čaj alebo kávu je pre telo nebezpečná. Niektorí dokonca trvajú na tom, že pitie takejto vody drasticky zvyšuje hrozbu rakoviny. Dokonca priamo spájajú pitie dvakrát prevarenej vody s touto zákernou chorobou.
Táto teória znie takto: Keď prevaríme vodu, zmení sa jej chemické zloženie a zbavíme sa nebezpečných látok, napríklad niektoré rozpustné plyny. Ak však vodu necháme vrieť príliš dlho, alebo ju znova prevaríme, chemické zlúčeniny sa zmenia k horšiemu a tiež sa zvyšuje koncentrácia škodlivých látok vo vode.
Takže je skutočne táto voda nebezpečná?
V skratke, nie. Pokiaľ je vaša voda nezávadná. Je pravda, že upravená voda obsahuje nevhodné látky pre telo, ide však len o zanedbateľné množstvo.
Počas vrenia sa istá časť nečistôt z vody odstráni, časť ale ostáva a je viac koncentrovaná.
Dvakrát zovretá voda je nebezpečná len ak bola nebezpečná už predtým. Teda ak šlo o vodu škodlivú a nevhodnú na pitie.
Varom sa totiž do vody nedostávajú žiadne nečistoty, práve naopak, časť z nich odoberá. Takže dvakrát prevarená voda je nebezpečná, len ak ide o vodu nevhodnú na pitie.