Ostrosť pravej japonskej katany je legendárna. Katana, ktorú používali samuraji, bola vyrobená z vysoko kvalitnej ocele. Vyrábala sa ručne pre každého samuraja zvlášť. Bola taká ostrá, že bez problémov dokázala preseknúť človeka napoly. Občas ich testovali aj na mŕtvych (len zdravých mŕtvych bojovníkoch, starostlivo vybraných aby sa nepoškodila „duša meča“) rekord je 7 mŕtvych preseknutých jediným seknutím.
Čepeľ je tvorená tvrdou (s vyšším obsahom uhlíka) a mäkkou oceľou (s nižším obsahom uhlíka). Existujú rôzne kombinácie tvrdého a mäkkého materiálu. Najčastejšie sa vyskytujúca skladba je KOBUS-Gita (tvrdý plášť, mäkké jadro). Ostrie katany je kalené na (hamon), tým je zväčšená tvrdosť ostria pri zachovaní pevnosti čepele. Zvyšok čepele je nekalený a mäkšie pre zníženie možnosti zlomenie čepele.
V dnešnej dobe sa kvalitné katany aj wakizaši vyrábajú tradičnou technológiou buď z tamahagne, alebo z orošigane. Cena takéhoto meča začína približne na 400 000-500 000 jenov (3000-5000 eur). Meče vyrobené z vysokouhlíkovej ocele bez použitia tradičných technológií možno považovať za napodobeniny bez umeleckej hodnoty.