Experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potvrdili, že káva môže pomôcť v prevencii proti niektorým druhom rakoviny, ako napríklad rakovina pečene a maternice. Zistili tiež, že zdraviu prospešné je aj pitie bezkofeinovej kávy, pretože medzi kofeínom a týmito protirakovinovými vlastnosťami kávy nie je žiadna súvislosť.
Je tu však dôležitý aspekt, ktorý môže zvýšiť riziko istého typu rakoviny a tým je pitie vriacej kávy (a tiež čaju), ktoré môže spôsobiť poškodenie sliznice v hrdle, čo môže viesť až k rakovine pažeráka. Takže, ak necháte nápoj minútu, dve vychladnúť, znížite riziko tejto zákernej choroby.
Európania a Američania zvyknú piť zalievané nápoje pri nižšej teplote ako ľudia v iných častiach sveta. Napríklad, v Južnej Amerike zvyknú piť typický nápoj mate z kovových hrnčekov cez kovovú slamku, ktoré spravia nápoj ešte teplejším. Spôsobuje to poškodenie hrdla, takže slamke by ste sa pri teplej káve mali vyhýbať.
Pre kávičkárov je vhodné teplú kávu občas vymeniť za ľadovú, ktorá lepšie pôsobí na žalúdok.
Nemusíte sa obávať, ani keď pijete 5 šálok kávy denne. Podľa expertov, táto priemerná dávka kávy môže znížiť riziko chronických ochorení. Takže, ak si nabudúce pôjdete po ďalšiu šálku kávy, majte na mysli, že ju nesmiete piť príliš horúcu.