Espresso kava
Jednohubky, Zaujímavosti

Kávičkári objavujú nový trend: Pridávajú si soľ do kávy. Prečo to robia a aké to má účinky?

Kávičkári po celom svete objavujú nový spôsob, ako zlepšiť chuť ich obľúbeného nápoja, pridávaním soli do kávy. Tento neočakávaný trend sa rýchlo šíri a získava stúpajúcu popularitu, pričom milovníci kávy tvrdia, že pridaná soľ eliminuje horkosť kávy a prináša dodatočné zdravotné výhody, téme sa venoval portál Craftcoffeeguru.com.

Vedci z Technickej univerzity v nemeckom Mníchove hľadali spôsob, ako znížiť horkosť kávy. Tradične sme pripisovali horkosť kávy k jej obsahu kofeínu. No nové výskumy odhalili, že kofeín predstavuje len 15 % celkovej horkosti kávy. Zistili, že hlavnými faktormi zodpovednými za túto horkosť sú kyselina chlorogénová a laktóny. Tieto zlúčeniny, klasifikované ako antioxidanty, sa nachádzajú hlavne v pražených kávových zrnách. Čím je káva silnejšie pražená, tým vyššia je pravdepodobnosť, že bude horká.

Tu vstupuje do hry soľ. Podľa vedcov má soľ schopnosť potláčať horkosť výraznejšie praženej kávy. Mechanizmus spočíva v tom, že soľ zabraňuje aktivácii chuťových receptorov pre horkosť na jazyku, čím sa redukuje vnímaná horkosť nápoja. Na povrchu jazyka sa nachádza množstvo chuťových pohárikov, zodpovedných za identifikáciu piatich základných chutí. Pridanie soli do kávy tak môže neutralizovať niektoré z horkých tónov a zároveň zlepšiť celkovú chuť nápoja.

Benefitov pre zdravie je viac než dosť!

Okrem toho, že si doprajete kávovú lahôdku, môžete získať aj ďalšie výhody. Mnohí milovníci kávy dúfajú, že pridaním soli sa tieto výhody ešte zvýraznia. Výskum naznačuje, že šálka kávy môže obsahovať draslík a horčík, ktoré sú prospešné pre telo. Navyše, kofeín či antioxidanty obsiahnuté v káve môžu prispieť k zníženiu rizika demencie, Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby. Káva s pridanou soľou sa stala tradíciou v niektorých kultúrach, ako sú Maďari, Turci, Sibírčania a niektorí Škandinávci.

Pridanie cukru však môže znížiť zdravotné výhody tohto nápoja. Cukor a iné prídavné látky, známe ako prázdne kalórie, síce môžu zlepšiť chuť kávy, ale neprinášajú žiadnu významnú výživovú hodnotu. No treba povedať, že

S novým prístupom však môže káva opäť nájsť svoje miesto v zdravom stravovacom režime. Namiesto cukru sa odporúča pridať do kávy štipka soli. Táto neobvyklá kombinácia môže efektívne eliminovať nepotrebné kalórie a navyše štúdie ukazujú, že konzumácia štyroch šálok kávy denne môže viesť k strate až 1200 mg sodíka. Táto hodnota sa zhoduje s odporúčanou dennou dávkou sodíka. Pridanie soli do kávy môže teda nielen doplniť stratený sodík, ale aj pridať potrebnú energiu do nášho tela.

Ďalší častý problém, ktorý trápi konzumentov kávy, je reflux kyseliny. Kyslá káva, ako sú svetlé a stredné praženia, môže byť pre niektorých jednotlivcov problematická. Tu však prichádza na rad soľ. Štúdie ukazujú, že kávu pripravenú so štipkou soli je možné znášať lepšie, a to z dôvodu zmierňovania kyslosti.

V konečnom dôsledku sa zdá, že pridaním soli do kávy môžeme dosiahnuť viac ako len chuťové zlepšenie. Zlepšuje sa nielen výživová hodnota, ale aj stráviteľnosť a zdravotné aspekty tohto obľúbeného nápoja. Ak teda hľadáte spôsob, ako urobiť svoju rannú kávu zdravšou a príjemnejšou, mali by ste zvážiť túto novú metódu.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.