obrázok chýba
Zdroj: Vedelisteze.sk
Nezaradené

Mäsiar sedí 31 rokov v obchode bez tovaru – nechce predávať „ho*ná“

V írskom Waterforde, na námestí, nájdete mäsiareň bez mäsa. V roku 1983 sa majiteľ Michael Griffin – rozhodol prestať predávať mäsové výrobky.

„A čo mám predávať? Zmrazenú vodu s chémiou? Papier, ktorý sa dnes v mäsiarstvách predáva?,“ vysvetľuje pre aktuality.sk a pokračuje: „To, čo sa predáva, nemá nič spoločné so skutočným mäsom. Kvalita mäsa, ktoré sa kedysi predávalo v Írsku, ešte pred vstupom do EÚ, bola úplne odlišná. EÚ zničila írske farmárstvo a kvalitu.“

Remeslo má dlhú tradíciu

Michaelovi predkovia začali s mäsiarstvom už v roku 1912 „Nebudem predávať mäso, na ktoré by som nebol hrdý. Svoje remeslo som nerobil iba pre peniaze, predstavujem aj česť, ktorú naša rodina niesla spolu so zodpovednosťou za vystavené výrobky.“

Mäsiarstvo v Írsku má veľmi bohatú históriu, no miestny predajcovia nezvládajú tlak veľkých obchodných reťazcov. Írski mäsiari sú vo všeobecnosti sklamaní a nešťastní zo vstupu krajiny do EÚ. „Po vstupe do EÚ však nastala likvidácia našej farmy, a tak som sa radšej rozhodol nepredávať nič. Je mi ľúto dnešnej generácie, a spôsobu, akým žije. Sú to otroci zapredaného systému.“

Keď je česť dôležitejšia ako biznis

„Je to ako porovnať voňavé krásne mäso, ktoré bolo kedysi, s hov..m. Dnešné mäso nie je mäsom. Naše mäso bolo kedysi úplne iné, neviem vám to vysvetliť, alebo k niečomu prirovnať, pretože ste také mäso nejedli, tomu verím.“

„Tu nejde o moje ego, to nie, práve naopak. Je mi vás ľúto. Dnešná generácia ani nevie, ako skutočne chutí paradajka, ktorá bola vypestovaná na poli bez chémie, pod čistým nebom, s čistou vodou. Dnešné biovýrobky a niekdajšie výrobky, ktoré boli iba prirodzene bio, sa nedajú ani porovnať. Je to ako prežúvať kus kartónu. A do mäsa dnes musia pridať kopec chémie, aby malo vôbec nejakú chuť.“

michael_griffin_masiar_irsko_2014_4

V Írsku sa pasie vyše milióna kusov hovädzieho dobytka. Dominantný podiel na trhu s hovädzinou majú tri spoločnosti – ABP, Dawn a Browne. Okrem hovädzieho a teľacieho mäsa vyvážajú aj živé zvieratá. Len pre zaujímavosť, v roku 2011 vyviezli z Írska 215 tisíc kusov hovädzieho dobytka. Väčšinu do Talianska a Španielska.

Na druhom mieste v produkcii mäsa v Írsku je jahňacina, ktorá je v Írsku mimoriadne obľúbená a má tam svoje hlboké korene.

No a na treťom mieste to je bravčovina, kde írski producenti dodávajú asi 50 percent z celkového množstva bravčového mäsa v britských predajniach.

Šialené kravy

Írsky mäsový priemysel poznačila aj choroba šialených kráv (BSE). Tá trvá v priemere 4 – 6 rokov, kým sa choroba u infikovaného zvieraťa prejaví.

Zdroj: Aktuality.sk

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.