Mnohí z nás každý nový deň začnú šálkou kávy, aby nás nakopla. Káva je vo všeobecnosti pokladaná za nápoj s pozitívnym vplyvom na naše zdravie. Dokonca pozitívne účinky má aj instantná káva. No môže nám pomôcť s chudnutím? Pozrite sa, na čo na to hovoria vedci. Téme sa venoval portál theconversation.com.
Štúdia skúmala súvislosti medzi príjmom kávy a hmotnosťou
Plynúcim časom, ako nám pribúdajú roky, sa u väčšiny z nás pohybuje ručička na váhe smerom, ktorým nechceme. Priberáme. Vedci sa pozreli na zaujímavú vec a to, že či pitie ďalšej šálky kávy denne, alebo pridanie cukru, smotany alebo nemliečnej alternatívy, prispieva k rastu hmotnosti v porovnaní s ľuďmi, ktorí svoj príjem kávy neupravili. Inými slovami, pili kávu ako doposiaľ.
Výskumníci skombinovali údaje z troch veľkých štúdií z USA. Všetci účastníci týchto štúdií vyplnili úvodný dotazník a ďalší dotazník každé štyri roky, aby zhodnotili svoj príjem jedla a nápojov. Celkovo boli analyzované dáta 280-tisícov ľudí, z čoho 50-tisíc boli muži.
No prejdime k tomu, na čo prišli vedci. Ak si radi pochutíte na káve a doprajete si o šálku naviac, tak máme pre vás dobré správy. Nečakajte ale, že zhodíte desiatky kilogramov. Zistenia štúdie ukázali, že zvýšenie príjmu kofeínovej alebo bezkofeínovej kávy o jeden šálok denne bolo spojené s nárastom hmotnosti o 0,12 kg menej, ako sa očakávalo za štyri roky. Pridanie smotany alebo náhrady mlieka neovplyvnilo túto zmenu hmotnosti významne.
Pridanie cukru (jednej čajovej lyžičky) do kávy však bolo spojené s prírastkom hmotnosti, ktorý bol o 0,09 kg vyšší, ako sa očakávalo počas štyroch rokov.
Táto štúdia je unikátna dvoma spôsobmi. Za prvé, mala veľmi veľkú vzorku účastníkov a za druhé, sledovala ich po mnoho rokov.
Ako nám váha môže pomôcť pri chudnutí?
Kofeín je prírodný stimulant, ktorý môže dočasne znižovať chuť do jedla a zvyšovať bdelosť. Kofeín tiež urýchľuje náš metabolizmus, ale tento efekt je pomerne malý, uviedli výskumníci. Káva má tiež mierne močopudné účinky, čo môže viesť k dočasnej strate hmotnosti v dôsledku strate vody.
Výskumníci ale dopĺňajú, že táto štúdia má aj niekoľko slabých miest. Po prvé, zistenia predstavujú spojenie, nie príčinnosť. Po druhé, zistenia týkajúce sa váhy boli veľmi skromné. Po tretie, táto analýza nezohľadnila variabilitu množstva kofeínu v káve.