Návšteva potravín je čoraz drahšou záležitosťou. Na ceny sa pozerá čoraz viac ľudí, pre ktorých sú potraviny drahými. Jednou z komodít, ktorá vystrelila cenou hore, je bezpochyby aj maslo. Dôvodov, prečo je tomu tak, he hneď viacero. Ale tým najviac vypuklým je, že na trhu je nedostatok mlieka.
Zatiaľ, čo sme pol roka dozadu vedeli maslo kúpiť aj pod dve eura bez akcie, tak dnes na túto cenu už len spomíname. Cena masla v obchodoch sa pohybuje niekde okolo troch až štyroch eur. Pravdou ale je, že ak natrafíš na akciu, tak ho môžeš kúpiť aj pod dve a pol eura.
Možno aj ty, keď si dnes v potravinách a vidíš akciu na maslo, tak nezoberieš len jedno, ale hneď tri alebo štyri s tým, že ho dáš do mrazničky, aby ti zásoby masla vydržali čo najdlhšie. Rozmýšľal si ale niekedy nad tým, či môžeš maslo skladovať v mrazničke a ako dlho? Poďme sa nižšie pozrieť na túto tému.
Môžeš skladovať maslo v chladničke?
Dobrou správou je, že ho môžeš bez obáv skladovať aj v mrazničke. Keď teda natrafíš na dobrú cenu masla, tak si ho nákup do mrazničky.
„Mrazenie masla môže výrazne predĺžiť trvanlivosť produktu.“
Skladovať môžeš ako čisté tak aj dochutené maslo, napríklad soľou. Pri správnom mrazení si maslo uchováva svoju typickú chuť a textúru.
Ak chceš ale zachovať jeho jemnú chuť, tak by si ho nemal do mrazničky dať len tak. Odporúča sa, aby si ho nevybaľoval z pôvodného obalu a zároveň, aby si ho schoval ešte do igelitového vrecúška. Alternatívne ho môžeš zabaliť do potravinovej fólie. Dôvodom je, že niektoré obaly majú tendenciu mrazom praskať a zároveň, maslo má schopnosť pohlcovať pach ďalšieho jedla, ktoré máš v mrazničke. Preto je dôležité, aby si ho oddelil od okolitých pachov.
Ako dlho môžeš zmraziť maslo?
Možno sa teraz pýtaš, ako dlho môžeš maslo mraziť. Odpoveď je, že to závisí od typu masla, ktoré skladuješ. Vo všeobecnosti ti ale vydrží v mrazničke aj niekoľko mesiacov.
Bežné nesolené maslo, ti vydrží pri izbovej teplote (22°C) čerstvé po dobu jedného až dvoch dní. V chladničke (pri teplote 4 °C) dva mesiace a v mrazničke (pri teplote – 18 °C) približne pol roka. Potom už stráca na kvalite. V prípade, ak máš slané maslo, tak to vydrží o niečo dlhšie. Konkrétne 7 dní pri izbovej teplote, resp. 3 mesiace (chladničke) alebo 12 mesiacov (mrazničke).
Ak by si sa pýtal, ako je možné, že maslo môžeš pomerne dlho skladovať v mrazničke, tak odpoveď sa schováva v tom, že obsahuje vysoký obsah tuku a nízky obsah vody, čo spomaľujú rast mikroorganizmov, a pri nízkych teplotách sú chemické procesy, ktoré by mohli ovplyvniť jeho kvalitu, takmer úplne zastavené.
Môžeš maslo rozmraziť a znovu zamraziť?
Aby si zachoval kvalitu masla, tak ho nemôžeš ale rozmraziť „na silu“, napríklad v mikrovlnke. Ideálne by si ho mal vybrať z mrazničky a nechať ho rozmraziť v chladničke. Tento proces môže trvať 12 až 24 hodín. Pomalým rozmrazením minimalizuješ riziko zmien v textúre.
Čo sa týka opakovaného zamrazenia masla, tak to sa neodporúča. Dôvodom je, že by došlo k zmene textúry a zníženiu jeho kvality. Inými slovami, už nebude tak chutné.