So stúpajúcim vekom starne naše telo aj myseľ, pričom prichádzajú aj rôzne zmeny v každodennom fungovaní. Udržiavanie nášho tela v zdraví nie vôbec také jednoduché, ako sa môže zdať. Najmä udržiavanie mozgu v dobrej kondícii je pre ľudí po 50. rokoch života veľmi dôležité. Kognitívny pokles, ktorý v týchto rokoch prichádza, zahŕňa ťažkosti so sústredením, stratu pamäti ale aj zníženú schopnosť zachovávať informácie.
Tieto procesy zohrávajú prirodzenú úlohu v procese starnutia, ale existujú potraviny, ktoré môžu tento proces spomaliť, dokonca až zvrátiť niektoré z týchto účinkov.
Potraviny, ktoré podporujú kognitívne funkcie
Určite si už počul o tom, že niektoré potraviny sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a vitamíny. Takéto potraviny môžu pomôcť pri raste nových mozgových buniek, zvýšiť schopnosť zapamätávania si, ale aj zlepšiť celkovú kognitívnu funkciu.
Robert Love, neurovedec, a Dr. Shintani z Harvardu na svojich sociálnych sieťach hovoria o tom, že existujú potraviny, ktoré podporujú naše myslenie a vznik nových mozgových buniek.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Dr Shintani hovorí, že:
„Kvôli živine nazývanej neurotrofické faktory odvodené od mozgu (BDNF) môže naše telo skutočne pestovať nové mozgové bunky aj vo vysokom veku.“
Portál shefinds.com vysvetľuje, že BDNF je proteín, ktorý podporuje rast, vývoj a žitie mozgových buniek. Títo neurovedci sa podelili o to, ktoré potraviny by sme mali jesť pre podporenie našej kognitívnej funkcie. Odporúčajú, že by sme mali do svojho jedálnička zaradiť viac kurkami, čučoriedok, ľanových semienok a tučných rýb.
Čučoriedky
Toto malé na pohľad zanedbateľné ovocie má veľký vplyv na naše kognitívne funkcie. Antioxidanty, ktoré sa v nich nachádzajú pomáhajú neutralizovať voľné radikály v mozgu, ktoré spôsobujú oxidačný stres a tým poškodzujú mozgové bunky. Znižovaním poškodenia mozgových buniek bojujeme proti ich starnutiu a úpadku.
Kurkuma
Toto zdravé korenia sa v našich domácnostiach za posledné roky stalo veľmi obľúbeným doplnkom na dochucovanie jedál, hlavne vďaka jej skvelým protizápalovým účinkom.
Pridanie kurkumy do jedla zvyšuje absorpciu kurkumínu v našej strave. Ak toto korenie pridávaš do jedla naraz s čiernym korením, reakcia je ešte intenzívnejšia. Kurkumín je silný protizápalový prostriedok, ktorý pomáha znižovať zápal nielen v mozgu. Taktiež pomáha zachovávať pozitívny stav kognitívnych funkcií.
Ľanové semienka a tučné ryby
Tieto potraviny obsahujú veľký dávku omega-3 mastných kyselín. Tieto mastné kyseliny podporujú komunikáciu medzi mozgovými bunkami, čím zlepšujú celkovú funkciu mozgu. Niektoré štúdie tiež dokazujú, že omega-3 mastné kyseliny majú aj ďalšie pozitívne účinky na naše telo. Spomaľujú kognitívny pokles, ktorý prirodzene prichádza so stúpajúcim vekom, a tým nás pomáha chrániť pred chorobami ako sú napríklad Alzheimerová choroba či demencia.