zalievana kava
Zdroj: Vedelisteze.sk
Ľudské telo, Veda

Nie je jedno, kedy piješ kávu. V túto časť dňa z nej vyťažíš maximum pre svoje zdravie. Ty ju kedy piješ?

Mnohí z nás začínajú deň šálkou kávy, aby sa „nakopli“ do nového dňa. Niekto si ju ale dopraje až poobede. Vo všeobecnosti je známe, že káva má viacero pozitívnych účinkov na ľudské telo, ak to s ňou samozrejme nepreháňame a neprelievame sa ňou. Zohráva ale nejakú úlohu to, kedy si doprajeme pohár s kávou?

Častokrát sa diskutuje o tom, kedy je ten najlepší čas, dať si šálku kávy, aby sme z nej vyťažili čo najviac. Prevláda názor, že je to úplne jedno, hoci keď chceš maximalizovať povzbudzujúci účinok, tak je to medzi 9:30 až 11:00, kedy hladina kortizolu prirodzene začína klesať a okolo 14:00 až 15:00, kedy dochádza k útlmu energie, ktorý sa často dostaví po obede.

káva
Zdroj: Vedelisteze.sk

Nie je jedno, kedy piješ kávu, hovoria vedci

Nový výskum publikovaný v European Society of Cardiology, na ktorý poukázal server Vedavovrecku.sk, najnovšie ale naznačuje, že nie je celkom jedno, kedy si dopraješ šálku kávy, ak chceš maximalizovať jej účinok na tvoje zdravie. Poďme sa nižšie pozrieť na to, na čo výskumníci prišli.

„Všetky výskumy zatiaľ poukazujú na to, že pitie kávy nezvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení. Zároveň zisťujeme, že pitie kávy môže pomôcť znížiť riziko niektorých chronických ochorení, napríklad cukrovky druhého typu. S ohľadom na účinky kávy na naše telo sme chceli zistiť, či môže čas, kedy kávu pijeme, ovplyvniť to, aký dopad na naše zdravie tento nápoj má,“ vysvetľuje Dr. Qi.

Štúdia zahŕňala viac ako 40 000 dospelých, ktorí sa zúčastnili zdravotného prieskumu v USA medzi rokmi 1999 a 2018. Respondenti poskytli podrobné informácie o svojej dennej strave a pitnom režime, vrátane času a množstva vypitej kávy. Podskupina takmer 1 500 účastníkov viedla detailný diár o svojich stravovacích návykoch počas jedného týždňa.

V ďalšom kroku zozbierané dáta vedci spojili s informáciami o úmrtiach a príčinách smrti za obdobie deviatich až desiatich rokov.

Toto je najlepší čas na pitie kávy

Výsledky ukázali, že ranní konzumenti kávy (tí, ktorí ju pili pred obedom) mali o 16 % nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny a o 31 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní s nepijanmi kávy. Tieto pozitívne účinky sa prejavovali bez ohľadu na množstvo vypitej kávy, či už išlo o miernych konzumentov (2–3 šálky denne) alebo intenzívnych konzumentov (viac ako 3 šálky denne).

Naopak, ľudia, ktorí pili kávu počas celého dňa, nevykazovali žiadne významné zníženie rizika.

Vedci si to vysvetľujú tým, že popoludňajšie a večerné pitie kávy môže narúšať cirkadiánne rytmy a hladiny hormónov, ako je melatonín, čo vedie k zmene rizikových faktorov, akými sú zápaly a krvný tlak.

„Naša štúdia naznačuje, že čas konzumácie kávy hrá dôležitú úlohu. Nie je to len o tom, či kávu pijeme a v akom množstve, ale aj o tom, kedy ju pijeme. Tento aspekt by mohol byť zahrnutý do budúcich odporúčaní pre zdravý životný štýl,“ dodáva Dr. Qi.

Ako sme ale v úvode spomínali, kávou by si sa nemal prelievať. Dovoľ nám, dať ti do pozornosti tento článok, v ktorom sme sa venovali tomu, koľko šálok kávy denne je už veľa, kedy pocítiš viac negatív ako pozitív.

Mimochodom, keď si kávu dopraješ ráno, tak by si ju nemal piť na prázdny žalúdok. Dôvodom je, že ti to môže priniesť viacero zdravotných komplikácií, ktorým sme sa venovali v tomto článku.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.