Prvý československý kozmonaut Vladimír Remek letel v roku 1978 v rámci misie Sojuz 28 do vesmíru. Málokto však vie, že spolu s ním sa do vesmíru dostal ďalší zástupca našej krajiny Zlatý Bažant.
Už v roku 1972 si ho moreplavec Richard Konkolský vzal na plavbu do Ameriky. V roku 1973 sa ním posilňovali československí horolezci, ktorí si ho pribalili do výbavy v snahe zdolať vrch Nanga-Parbat. Okrem toho sa Zlatý Bažant stal sprievodcom aj na ďalších himalájskych osemtisícovkách Makalu či Mount Everest, okúsil tiež snehy afrického Kilimandžára. V roku 1977 sa Bažant zúčastnil aj speleologicko-potápačskej expedície v Indii a na Cejlóne. Toto pivo totiž vydržalo extrémne vysoké teploty od – 40 do + 40 stupňov Celzia.
Na všetkých expedíciách mohli dobrodruhovia preveriť typickú kvalitu a trvanlivosť Zlatého Bažanta len vďaka dôležitej inovácii, v ktorej hurbanovskému prémiovému pivu tiež patrí významné prvenstvo. Práve v Hurbanove bola v roku 1971 spustená plniaca linka na pivné plechovky ako prvá v rámci bývalého Československa, ale tiež aj v celej východnej Európe. „Nezničiteľné“ pivo tak putovalo najmä na export, neskôr sa dostalo na domáci trh. V tom čase ho v plechovkách vyrábali aj približne dva milióny kusov ročne.
Prejdite na stranu >> 2 <<